Nieuw restaurant in Zwolle, geïnspireerd op keuken in New Orleans

Zwolle heeft een nieuw restaurant: Bumble Bee aan de Assendorperstraat 45. Met op de kaart shared dining soulfood gerechten uit de Amerikaanse staat Louisiana.

‘Voordat ik met mijn koksopleiding begon, had ik al de droom om een eigen restaurant te beginnen’, vertelt Linda Hansman (44), ‘maar soms loopt het leven anders’. Na heel wat jaren ervaring te hebben opgedaan als kok en horecadocent, voelt ze zich eindelijk klaar om de sprong te wagen. Jarenlang heeft ze met haar, inmiddels overleden, echtgenoot Peter vele plannen gemaakt om een eigen restaurant te beginnen. ‘Maar het was nooit het juiste moment, de goede plek of er was niet genoeg geld. Of misschien hadden we het lef ook niet met z’n tweeën.’ Toen kwam plotseling het pand aan de Assendorperstraat op Linda’s pad.

Op de ramen van Bumble Bee staat met grote letters ‘Cajun & Creoolse keuken’, iets wat nog redelijk onbekend is bij de gemiddelde Nederlander. De inspiratie voor deze keuken komt door de fascinatie van de jazz hoofdstad van de wereld: New Orleans.

Waarbij je in het zuiden van Amerika misschien meteen aan gefrituurde kip en mais denkt, beschikt New Orleans door haar culturele veelzijdigheid over culinaire parels. ‘Het is een keuken met een behoorlijke klassieke Franse basis. Er worden veel technieken uit de Franse keuken gebruikt, maar er zijn allerlei exotische smaken toegevoegd wat het uiteindelijk een natuurlijke fusion keuken maakt. Dat komt door alle mensen die daar vroeger naartoe zijn gegaan, gedwongen en ongedwongen. Zo zijn er invloeden uit de Spaanse, Afrikaanse, Zuid-Amerikaanse, Duitse en Italiaanse keuken. Dat is een hele bijzondere mix geworden, die voornamelijk in Louisiana wordt gekookt.’

Let the good times roll
Door haar grote liefde voor de feeststad en de inspiratie voor het restaurant zou je denken dat Linda meerdere keren in Louisiana is geweest, maar niets is minder waar. Toch denkt ze de sfeer van de bruisende eetcultuur goed over te kunnen brengen: ‘Ik denk dat het een keuken is die de ziel uitdraagt van de staat Louisiana. Er wordt met heel veel liefde gekookt en samen gegeten. Ik probeer in mijn restaurant het gevoel te creëren dat je lekker eten samen kan vieren. Dat is in mijn beleving ook het gevoel wat het in Louisiana zou moeten zijn. Het is een staat waar veel thuis gekookt wordt voor grote groepen of families.’

Om de Louisiana sfeer te creëren zal er bij Bumble Bee op iedere dinsdag een aanschuifmaaltijd op het menu staan, iedereen kan dan naar binnen lopen en mee eten met wat er die dag gekookt wordt. Een ander onderdeel is de aanschuiftafel: ‘Deze tafels gaan niet uit elkaar, dus als je hieraan gaat zitten kunnen andere mensen ook bij jou aanschuiven’. En om de week samen op een gezellige manier af te sluiten is er op zondag een Sunday Brunch: een lange tafel met meerdere mensen, goed eten en jazzmuziek op de achtergrond.

Soulfood met lokaal jasje
In de zaak ligt een dik boek met de titel: The Encyclopedia of Cajun & Creole Cuisine. ‘Dat is mijn bijbel! Daar staan heel veel traditionele gerechten in en ik haal daar mijn inspiratie uit. Ik verander de recepten wel altijd. Een aantal recepten die daarin staan worden met ingrediënten gekookt die in Nederland niet gangbaar zijn. Ik vind het belangrijk om te koken met de producten die je om je heen hebt. Ik ga dus geen krokodil importeren. Maar een groene Crocodile Cool cocktail staat wel op de kaart. En de Cajun Durty Rice serveer ik met allerlei soorten noten in plaats van met levertjes en hartjes, omdat orgaanvlees lastig te verkrijgen is.’

Klassiekers als gumbo (stoofpot met gamba’s en vlees) en jambalaya (rijstschotel met vlees en schaaldieren) staan zeker op de kaart. Maar als je nu denkt dat er geen vegetarische en vegan opties zijn, heb je het mis: ‘Van oorsprong is het geen vegetarische keuken maar ik denk dat de keuken zich heel goed leent voor vegetarische en vegan gerechten.

Bezige hommel
In het interieur van de zaak zie je op een subtiele manier hommels terugkomen die verwijzen naar de naam ‘Bumble Bee’. Linda legt uit: ‘Ik ben een keer bij een aspergekwekerij geweest waar ze ook rood fruit kweekten en hommels gebruikten voor de bestuiving. Hommels werken veel harder dan bijen, maar ze vliegen door hun enthousiasme ook wel eens tegen plantjes aan, waardoor die knappen. Dat past helemaal bij mijn karakter, ik ben enthousiast en een beetje onhandig. Mijn partner noemt mij ook wel hommel als bijnaam.’ In de toekomst, heeft deze bezige hommel nog een andere droom: New Orleans van haar bucketlist afstrepen en daar lekkere gumbo eten, de sfeer proeven en een jazzconcert bezoeken. 

Back to top button