Nieuwe asbest Zeven Alleetjes is ‘onverklaarbaar’

De nieuwe bron van asbest die is gevonden in de Zeven Alleetjes, het pand waar de Stadkamer moet komen, is van het gevaarlijkste soort en volgens specialisten ‘onverklaarbaar’.

Bij de uitvoering van de saneringswerkzaamheden aan het pand van de Zeven Alleetjes is in week 6 een onverwachte asbestbron aangetroffen. Het betreft een dikke asbesthoudende kabel uit categorie 3 (zwaarste verontreiniging). De kabel is alleen toegepast binnen het hoogste gebouwdeel, waar de binnenwanden aan de verdiepingsvloeren zijn vastgezet. De kabel lijkt gebruikt te zijn als opvulmiddel en is vervolgens weggewerkt achter specie en metselwerk. De toepassing komt volgens adviesbureau RPS alleen voor in electriciteitshuisjes waar het voorkomen van vochttoetreding een belangrijk zorgpunt is. Een toepassing in een kantooromgeving zoals aan de Zeven Alleetjes mag uitzonderlijk respectievelijk onverklaarbaar worden genoemd. Er moet circa 100 strekkende meter asbesthoudende kabel worden verwijderd.

100.000 euro
De extra kosten zijn 100.000 euro, terwijl de nieuwe vondst er ook nog eens voor zorgt dat de werkzaamheden zo’n vijf weken langer duren dan was geraamd. Het hele project van de verhuizing van de bibliotheek naar de Zeven Alleetjes is al uitgelopen op een compleet fiasco dat de Zwolse burgers zo’n vier miljoen euro gaat kosten.

Back to top button