zondag , 25 februari 2024

Nieuwe bioscoop in Zwolle een van mooiste in Nederland

De nieuwe bioscoop aan de rand van het centrum wordt een parel voor de stad. De redactie van ZwolleNu kreeg vandaag een rondleiding en was verbluft over het nieuwe bouwwerk.

Het lijkt bij binnenkomst nog een hels karwei om vóór 15 december alles operationeel te krijgen. Losse draden, geen vloerbedekking, overal werklui aan het slijpen, hameren en boren. ‘Lijkt is het goede woord’, lacht manager Dennis Tulleken. ‘Alles ligt op schema, iedereen is heel relaxed. Het gaat helemaal goed komen.’

Locatie
De entree aan het Katwolderplein is er al een van schoonheid. Locatie is alles, en een veel mooier plekje in Zwolle is welhaast niet te bedenken. Bezoekers komen in de centrale hal binnen, om via een roltrap naar een van de twee andere verdiepingen te gaan. Boven begint de innovatie al.
Er is een compleet zelfbedieningsrestaurant met aanbod dat geen enkele andere bioscoop in Nederland heeft:

  • Starbucks-koffie
  • Speciaalbieren van Grolsch
  • Een complete wand met M&M’s
  • Een eigen Popcorner

‘Dat laatste is echt uniek’, zegt Tulleken. ‘Mensen kunnen hun eigen popcorn samenstellen. Zoet, zout, suiker, karamel, met uitjes. Alles is mogelijk.’

Nieuwe Pathé bioscoop Zwolle

Nieuwe Pathé bioscoop Zwolle

Nieuwe Pathé bioscoop Zwolle

Nieuwe Pathé bioscoop Zwolle

1.533 stoelen
De negen zalen met in totaal 1.533 stoelen zijn op zichzelf gebouwd. Bij binnenkomst voelt men dat er een nieuwe ruimte wordt betreden, het geluid wordt anders, alles staat in het teken van een unieke filmbeleving. Er zijn love-seats en er is voor de bezoekers 33 procent meer beenruimte dan in de oude Kroon.

Sassenpoort
De derde verdieping zal de komende jaren uitgroeien tot een van de mooiste plekjes van Zwolle. Er is een wijdverspreid uitzicht over de complete binnenstad. De Peperbus, de Fundatie, en zelfs de Sassenpoort is er te zien. Als er ergens een skyline van Zwolle is, dan is het hier op de hoogste treden van de nieuwe bioscoop.

Dolby Atmos
Ook op de derde verdieping zijn er twee zalen die zijn uitgerust met Dolby Atmos. ‘Een systeem dat je de film intrekt’, aldus Tulleken. Pathé Zwolle is nog maar de derde bioscoop in Nederland die van deze technologie gebruik kan maken. ‘Volgens Dolby zelf zijn er nog nooit zulke goede filmzalen gebouwd als deze twee’. Alle zalen in de bioscoop zijn ook nog eens uitgerust met lichtgebogen schermen.

Kinderen
Met kinderen is in het nieuwe gebouw rekening gehouden. Er is een hoek voor verjaardagsfeestjes en er zijn verlaagde kindertoiletten en wasbakken.

Opera uit New York
Op de tweede verdieping zijn bioscoopzalen waar ook opera-, ballet-, en theatervoorstellingen van over de hele wereld worden gestreamd. Een matineevoorstelling van de Metropolitan Opera in New York wordt in Zwolle live uitgezonden.

Alles is inmiddels gereed voor de opening, die voor het publiek op 15 december zal zijn. ‘We kunnen niet wachten’, zegt Tulleken. Wij ook niet.

Nieuwe Pathé bioscoop Zwolle

Nieuwe Pathé bioscoop Zwolle

Nieuwe Pathé bioscoop Zwolle

Nieuwe Pathé bioscoop Zwolle

Dennis Tulleken, manager van Pathé Zwolle
Dennis Tulleken, manager van Pathé Zwolle