zondag , 25 februari 2024
Het waterpeil in de IJssel blijft stijgen.

Nieuwe piek waterpeil IJssel na weekend verwacht

Het waterschap WDO Delta verwacht een nieuwe piek in de waterstanden. Voor de IJssel zal deze na het komende weekend komen. Inmiddels is het waterpeil in de Thorbeckegracht in Zwolle nog hoog.

Door de flinke buien is het water in de¬†Sallandse weteringen en overige wateren de afgelopen dagen gestegen. De volgende piek op de Vecht verwacht WDO Delta aankomend weekend, die op IJssel na het weekend. ‘De werkzaamheden die we hiervoor moeten uitvoeren, kunnen we met eigen medewerkers aan. Denk hierbij aan dijkinspecties en het op orde houden van de waterafvoer door duikers goed open te houden (duikers zijn buizen onder de weg door die sloten met elkaar verbinden) en technische storingen aan gemalen en stuwen snel verhelpen’, schrijft het waterschap op haar liveblog.

Het watersysteem (het stelsel van sloten, kanalen en weteringen) wordt tot het uiterste getest, zegt WDO Delta. ‘Maar het lukt nog altijd goed om het teveel aan water gedoseerd af te voeren. Het blijft nat en verzadigd. Met meer drogere omstandigheden in het vooruitzicht lijken we de goede kant op te gaan, maar we blijven waakzaam en onverminderd onze wateren monitoren.’

Hoogwater Thorbeckegracht

Inmiddels blijft het waterpeil in de Thorbeckegracht hoog. Het is slechts een aantal centimeter minder dan vorige week toen het water over de kades kwam.

Waterpeil Thorbeckegracht woensdag 3 januari.
Waterpeil Thorbeckegracht 26 december.