Nieuwe ronde corona-vaccinatie voor iedereen van 12 jaar en ouder

Iedereen van 12 jaar en ouder krijgt vanaf half september een uitnodiging om een nieuwe vaccinatie tegen het coronavirus te halen. Het gaat om een ge-update versie van het vaccin. Dat heeft minister Ernst Kuipers vandaag (vrijdag) aan de Tweede Kamer meegedeeld.

Kuipers gaat daarmee in om de adviezen van het Outbreak Management Team (OMT) die een herhaalvaccinatie eerder had geadviseerd. Voor veel zestigplussers wordt dit inmiddels de vijfde vaccinatie tegen het coronavirus dt de ziekte COVID-19 kan veroorzaken.

Opleving in najaar
Het RIVM denkt dat een nieuwe vaccinatie noodzakelijk is, omdat er in het najaar een opleving van het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen kan plaatsvinden. Kuipers: ‘Het hoogtepunt van de coronacrisis lijkt achter ons te liggen en daar heeft vaccineren een belangrijke bijdrage aan geleverd. Toch houdt het kabinet rekening met een mogelijk nieuwe coronagolf in het najaar. Om de bescherming tegen ernstige ziekte en sterfte op peil te houden, de zorg bereikbaar te houden en om maatschappelijke belasting door bijvoorbeeld uitval van personeel te voorkomen, adviseert het OMT-V een nieuwe vaccinatieronde te starten.’

Verbeterde versie vaccin
Het zou gaan om een verbeterde versie van het vaccin die nog wel moet worden goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Dat zou naar alle waarschijnlijkheid in september gebeuren.

Back to top button