zaterdag , 2 december 2023

Nieuwe Vrijdenkers in de Stadkamer

Op woensdag 19 december zijn Fatima El Mourabit en Boris van der Ham te gast bij afdeling Zwolle en Omstreken van het Humanistisch Verbond. Locatie: Stadkamer. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Deelname 5 euro (3 euro voor leden HV). Contant betalen aan de zaal.

El Mourabit is voorzitter van het Platform Nieuwe Vrijdenkers en Boris van der Ham is landelijk voorzitter van het Humanistisch Verbond. Zij vertellen over het veranderen en het loslaten van geloof. Iedereen heeft in Nederland het recht om te geloven, maar natuurlijk ook om niet te geloven.

Niet meer geloven
Deze avond gaat over mensen met een moslim-achtergrond die niet meer geloven. Je kunt ze omschrijven als ‘ex-moslims’, maar liever omschrijven ze zichzelf als Nieuwe Vrijdenkers. Inmiddels is een boek verschenen met deze titel en richtten zij een platform op met dezelfde naam. Ontmoeting en informatie-uitwisseling staan bij dit ‘Platform Nieuwe Vrijdenkers’ centraal. Regelmatig komen ze bijeen voor een lezing en gesprekken.

Heftige reacties
Een van de twee sprekers op deze avond is Boris van der Ham, auteur van het boek ‘Nieuwe Vrijdenkers’. Hij interviewde samen met Rachid Benhammou twaalf Nederlandse voormalige moslims die zich hebben losgemaakt van de religie van hun ouders. Bij sommigen ging dat gemakkelijk, maar anderen kregen te maken met zeer heftige reacties van hun familie, waarbij enkelen zelfs werden verstoten.

Een aantal van deze geïnterviewden is nu openlijk atheïst, agnost, humanist of vrijdenker. Dat geldt zeker ook voor Fatima El Mourabit; zij is inmiddels voorzitter van het Platform Nieuwe Vrijdenkers en staat op de cover van het boek. In oktober organiseerde zij voor het eerst de cursus Losing My Religion, waar op vier avonden ervaringen werden uitgewisseld en dilemma’s werden besproken. En vanavond is zij in Zwolle gesprekspartner van Boris van der Ham en deelt ze haar persoonlijke ervaringen met ons.

Voor de pauze zullen El Mourabit en Van der Ham, vooral aan de hand van de interviews uit het boek, wat meer vertellen over ‘nieuwe vrijdenkers’. Zoals altijd is er na de pauze ruimschoots gelegenheid tot discussie.

  • Boris van der Ham (Amsterdam, 1973) is onder andere voorzitter van het Humanistisch Verbond en werkte mee aan twee documentaires over afvalligheid in de islam.
  • Fatima El Mourabit (Ede, 1975) is ‘organizer’ bij FNV en voorzitter van het Platform Nieuwe Vrijdenkers. Meer informatie over boek, platform en andere achtergronden vindt u op www.nieuwevrijdenkers.nl

Locatie: Stadkamer, Zeven Alleetjes 1A, Zwolle. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Deelname 5 euro (3 euro voor leden HV). Contant betalen aan de zaal.