Emoties lopen op over windmolens Westenholte en Spoolde

Inwoners van Spoolde en Westenholte beginnen steeds luider kritiek te uiten op het plan om 150-meter hoge windmolens voor hun woonwijk te plaatsen. Swollwacht wil eerst een stadsdebat, net als GroenLinks. Die laatste partij wil met Zwollenaren in gesprek over de toekomst van duurzame energie.

Inwoners van Westenholte, Spoolde, Beukenallee, Stadshagen, Frankhuis en Veerallee hebben inmiddels een video gemaakt over het uitzicht dat volgens hen straks over Zwolle zal vallen. Ook zijn ze de website https://tegenwindvoorst.nl/ begonnen als actieplatform. Ze stellen daar onder andere: ‘We zijn voor duurzame windenergie, en dus ook niet tegen windmolens. De gemeente Zwolle wil op 14 kansrijke locaties windturbines plaatsen.  Op verzoek van Scania, Blauwvinger Energie en Windesheim word begonnen op het industrieterrein Voorst met vijf 150 meter hoge windturbines, hoger dan de ABN-toren. Met alle gevolgen van dien, we maken ons ernstige zorgen over de locatie Voorst en andere locaties. Wanneer het uitgangspunt rondom windenergie is dat er draagvlak zou moeten zijn onder de bevolking – een bevolking die zeker wil meedenken over alternatieven – juist dan zou men open moeten staan om meerdere locaties mee te nemen in het onderzoek.’

Woedende mail naar burgemeester
Ook de fractie van Swollwacht wil dat er eerst met de stad in debat wordt gegaan over de plaatsing van de 150-meter hoge windmolens vlakbij de woonwijken Spoolde en Westenholte. De partij wil dat een beslissing hierover pas ná de volgende gemeenteraadsverkiezingen (in 2018) wordt genomen. Ze stuurde al een woedende mail hierover naar burgemeester Henk Jan Meijer.

Hete aardappel
GroenLinks wil het komende halfjaar juist een debat over duurzame energie mét de stad en mét de raad voeren. ‘Tot dusver schuift het college deze hete aardappel voor zich uit. Intussen ligt er wel al een initiatief van een bedrijf, onderwijsinstelling en een lokaal energie-initiatief, om enkele windmolens op industrieterrein Voorst te plaatsen. De klimaatverandering vraagt om een fundamentele aanpassing van onze energievoorziening, ook in Zwolle. Het college moet, vanuit de lokale en landelijke klimaatdoelen, nu eindelijk concreet laten zien wat dat betekent’, aldus GroenLinks-raadslid Remko de Paus.

Onbegrijpelijke actie
GroenLinks zegt dat het een andere weg kiest dan Swollwacht. ‘Die partij stelde voor het gesprek over het windmoleninitiatief op Voorst in de ijskast zetten tot na de verkiezingen. Een onbegrijpelijke actie. We hebben eind oktober heldere afspraken met elkaar gemaakt over hoe we verder gaan met dit initiatief. Door deze lijn nu te willen doorkruisen, zet je de geloofwaardigheid van de politiek op het spel. De terechte vraag die de gemeenteraad toen wel stelde is welke mix van duurzame energie tot het vereiste resultaat leidt. Daar had het college binnen twee maanden een plan voor klaar moeten hebben, maar wij helpen hen daarbij natuurlijk graag op weg.’

Vanavond zal de gemeenteraad van Zwolle zich uitspreken over de moties van Swollwacht en GroenLinks.

Back to top button