Nog meer ellende met asbest bij verhuizing bieb

Opnieuw is er een fikse tegenslag voor de gemeente bij de renovatie van het oude pand van de bibliotheek aan de Diezerstraat 80a. Er is wederom asbest gevonden. De (geraamde) kosten voor sanering bedragen tussen de 250.000 en 300.000 euro.

Tijdens de sloop van de vloer in het pand waar nu kledingwinkel Zara in moet komen, is geconstateerd dat zich tussen het puin, stukjes asbest bevinden. Met deze constatering zijn de sloopwerkzaamheden gestaakt en is een asbestsanering nodig. Deze wordt door de ontwikkelaar van de winkelruimte op dit moment voorbereid. De vraag is echter wie de kosten van de sanering voor zijn rekening moet nemen: de gemeente of ontwikkelaar Dela Vastgoed bv.

Koopcontract
Vóór de koopovereenkomst heeft de gemeente Zwolle zelf een asbestonderzoek laten plaatsvinden, waarbij slechts een geringe hoeveelheid asbest werd aangetroffen. De nu geconstateerde asbestverontreiniging is bij deze inventarisatie niet opgemerkt. Uit het koopcontract blijkt dat de gemeenteen Dela Vastgoed bv overeengekomen zijn dat de kosten van
asbestsanering voor rekening van koper komen. Maar verder is óók opgenomen dat als substantieel meer asbesthoudende materialen in het gebouw aanwezig zijn, zoals nu blijkt, partijen in overleg met elkaar treden over de verdeling van de kosten van verwijdering van deze materialen. Die onderhandelingen zijn inmiddels gestart.

Financieel fiasco
De hele verhuizing van de bibliotheek (Stadkamer) van de Diezerstraat naar de Zeven Alleetjes en de komst van de Zara is inmiddels een financieel fiasco geworden, waarbij budgetten zijn overschreden met meer dan vier miljoen euro. GroenLinks had eerder al het vertrouwen opgezegd van wethouder René de Heer, omdat hij bewust informatie zou hebben achtergehouden. Raadslid Michiel van Harten zei destijds: ‘Deze wethouder lijkt op de oud-minister van Propaganda van Irak.’

Back to top button