Nog meer ontslagen bij Stedelijk Museum Zwolle

De bezuinigingen van D66-wethouder Jan Brink op het Stedelijk Museum in Zwolle kosten bijna alle personeelsleden hun baan. Van de 13,25 fte blijven er in de nieuwe organisatie slechts 3,3 fte over, alleen voor de functies van medewerker toezicht en receptie.

Voor de andere personeelsleden wordt gekeken naar een sociaal plan, maar dat kan alleen gerealiseerd worden als de gebouwen van het Stedelijk Museum Zwolle (SMZ) worden verkocht aan de gemeente Zwolle. Als dat niet gebeurt heeft het Stedelijk Museum zelf geen financieel draagvlak om een afvloeiingsregeling voor de werknemers te betalen. Eerder meldde Brink nog dat er 5fte zouden overblijven in de nieuwe organisatie.

Bezuiniging op cultuur
Om 300.000 euro op cultuur in Zwolle te bezuinigen houdt het Stedelijk Museum op te bestaan in de huidige vorm. In plaats daarvan komt er een Stichting ‘Allemaal Zwolle’ die de taken van het Stedelijk Museum, onder regie van het Historisch Centrum Overijssel (HCO), per 1 januari 2018 zal overnemen. Ten behoeve van de oprichtingskosten van die stichting moet er ook nog een krediet van 950.000 euro beschikbaar gesteld worden door de gemeente.
Voor de sociale regeling van het personeel moet er 1,2 miljoen euro worden uitgegeven. Dat geld moet er komen door de de gebouwen van het Stedelijk Museum te verkopen aan de gemeente.

Waarschuwing
De subsidieregeling van de gemeente naar SMZ wordt 1 januari 2018 stopgezet. Het Stedelijk Museum Zwolle is in beroep gegaan tegen dat besluit. Hoewel dat beroep nog loopt, waarschuwt wethouder Jan Brink voor de gevolgen. ‘Het lijkt ons in het belang van het bestuur van SMZ, haar medewerkers en stichting Allemaal Zwolle om de koers van de gemeente te onderstrepen en aan de gemeenteraad te vragen om de kredieten beschikbaar te stellen voor de uitvoering’, schrijft hij in een raadsvoorstel.

Lees HIER het hele raadsvoorstel.

Back to top button