‘Nog nooit heb ik zoveel jonge mensen zien vechten voor hun leven’

Ziekenhuizen laten hun zorgmedewerkers vertellen over hun werk in de frontlinie van de coronacrisis. Het Jeroen Bosch ziekenhuis laat ic-verpleegkundige Elske aan het woord over haar ervaringen.’Toen ik zijn echtgenote aan de telefoon had, brak mijn hart.’

De verpleegkundige had een aantal weken geleden niet voor mogelijk kunnen houden dat de impact van het COVID-19 virus op het gehele zorgsysteem zo groot zou zijn, en op de IC in het bijzonder. ‘Het intensieve en fysiek zware werk is een last, maar deze last is niet half zo groot als de emotionele impact die het werk nu geeft. Nog nooit eerder heb ik in zo’n korte periode zoveel jonge mensen zien vechten voor hun leven. Geloof me, dat is echt vreselijk om te zien. En dat allemaal zonder dat er iemand van de familie een arm om hen heen kan slaan want bezoek is nu niet toegestaan om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.’

‘Mijn hart brak’
Contacten met de familie van ic-patiënten is zwaar, vertelt Elske. ‘Afgelopen woensdag bracht ik samen met één van onze arts-assistenten een patiënt naar de traumahelikopter. Deze patiënt werd overgeplaatst naar Duitsland. Dat raakte me enorm. Toen ik zijn echtgenote aan de telefoon had, brak mijn hart.’

Energie
Niettemin zijn er ook lichtpuntjes die verteld moeten worden, meent ze. ‘Momenteel hebben veel mensen een schrikbeeld van ons werk, maar als ik dan vertel dat ondanks alles er rust en overzicht heerst op de afdeling reageren velen verbaasd. Er zijn inmiddels ook een aantal patiënten overgeplaatst naar de verpleegafdeling. Ook dit moet benoemd worden vind ik, want hier krijg ik als verpleegkundige echt weer energie van.’

Back to top button