woensdag , 21 februari 2024
Melkmarkt
De locatie waar straks de Primark haar deuren opent.

Nog zorgen over vele fietsen bij komst Primark

Er is nog geen adequate oplossing voor het stallen van honderden fietsen als Primark aan de Melkmarkt in 2016 haar deuren opent. Belangenorganisaties en oppositiepartijen in Zwolle willen daar snel duidelijkheid over.

De Zwolse gemeenteraad heeft het fietsenprobleem aan de Melkmarkt morgen (maandag) weer op de agenda gezet. Nog steeds is er geen adequate oplossing gevonden voor de vele fietsen die worden verwacht als Primark haar winkel in Zwolle opent.

Schots en scheef
Horeca Nederland en CityCentrum Zwolle hebben in een brief haar zorgen geuit en vragen de politiek het te verwachten dilemma op te lossen. ‘Het fietsenprobleem is genoegzaam bekend, het is breder dan alleen stallingruimte, het gaat ook om toezicht en handhaving, het gaat om regulering’, schrijven de twee belangenorganisaties. ‘Gezien het feit dat er alleen al 300 medewerkers werkzaam zijn bij deze retailer, waarvan per dag over de dag verdeeld 150, dan voorzien wij straks een nieuw of groter fietsenprobleem als we nu niet nadenken over hoe hier mee om te gaan. Het zou ontzettend jammer zijn als deze medewerkers hun fietsen dichtbij, (want dat is de primaire impuls) en de hele dag, schots en scheef tegen de (nieuwe) gevels aan gaan zetten of aan de achterkant in de Voorstraat, hetgeen de ontwikkeling van dag horeca met terrassen kan belemmeren. En uiteraard hebben we het dan ook nog over de vele fietsen van het publiek dat deze retailer bezoekt. ‘

Motie
Ook een motie van CDA, GroenLinks en Swollwacht, die morgen (maandag) wordt behandeld, benadrukt het fietsenprobleem dat de Melkmarkt te wachten staat. Zij willen dat het college samen met Primark  voor 1 mei van dit jaar met een sluitend vervoersplan komt voor bezoekers en medewerkers van de kledingwinkel. Bij een eerdere motie staakten de stemmen: 19-19.

Afgekocht
Eerder zag het college af van het plan om inpandig fietsenstallingen te creëren. Door die beslissing moest het contract daarover met de exploitant worden afgekocht.