Nu al problemen met geothermie in Zwolle, gemeente moet geld bijleggen

Geothermie is de hoop van het Zwolse stadsbestuur om de energietransitie een impuls te geven. Voorlopig kost het alleen extra geld én zullen de energielasten hóger uitvallen bij bijvoorbeeld de nieuwe Van der Capellen Campus die wordt gebouwd.

Holtenbroek en de Aa-landen moeten de eerste wijken in Zwolle zijn die worden aangesloten op een geothermie-bron die is gevonden in Dijklanden (Zwolle-Noord). Ook de nieuwbouw van de Van der Capellen Campus moet worden aangesloten op het te ontwikkelen warmtenet. Alleen is de warmtebron niet op tijd klaar, waardoor er tienduizenden euro’s extra moeten worden betaald voor een tijdelijke voorziening. Dat schrijft wethouder Monique Schuttenbeld (GroenLinks) in een zogenoemde informatienota. ‘De warmtelevering door het warmtenet is waarschijnlijk niet tijdig beschikbaar en voor de nieuwbouw zal mogelijk de inzet van een tijdelijke warmtebronvoorziening gebruik gemaakt moeten worden.’

(tekst loopt door onder foto)

Van der Capellen nieuwbouw

5.500 euro extra per maand
Die tijdelijke voorziening brengt een prijskaartje met zich mee: 5.500 euro per maand en 10.000 euro voor eenmalige aansluitkosten op het aardgasnet en de installatie. De tijdelijk voorziening zal minimaal een halfjaar nodig zijn.

Hogere energielasten
Verder blijkt uit de informatienota dat energiekosten niet naar beneden gaan, maar juist hóger worden. ‘De jaarlijkse energielasten zijn bij aansluiting op het warmtenet hoger dan bij het individuele systeem’, schrijft Schuttenbeld. Die kosten zal de school via rijksbijdragen moeten bekostigen.

Back to top button