zondag , 25 februari 2024
De Spiegel Zwolle

‘Odeon en De Spiegel op punt van omvallen’

Na het fiasco met de Stadkamer moet de Zwolse burger nu ook een andere cultuurinstelling redden. Er moet snel 1,3 miljoen euro naar Odeon en De Spiegel toe, omdat zij op het punt van omvallen zouden staan.

De Zwolse Theaters (Odeon en De Spiegel) hebben zó weinig vet op de botten dat er opnieuw een beroep moet worden gedaan op gemeenschapsgeld. Zo’n 1,3 miljoen euro moet worden uitgetrokken om de theaters in leven te houden. Dat bedrag bestaat uit twee componenten: de eerste is dat er drie jaar lang geen bezuiniging van een ton wordt opgelegd en de tweede is dat er nieuwe spullen voor de Theaters moeten komen om de veiligheid te garanderen.

Omvallen
De situatie is zó nijpend dat Odeon en De Spiegel op het punt van omvallen staan, vertelde ChristenUnie-raadslid Reinier Mulder maandagavond in zijn bijdrage tijdens een debat daarover. Ook wethouder Jan Brink benadrukte de zorgelijke situatie bij de Theaters zoals die nu is. ‘We hebben begrepen dat de theaters zullen omvallen als we niks doen’, aldus Mulder.

Waarom geen garantstelling
Maar niet iedereen was het eens over opnieuw zóveel Zwols gemeenschapsgeld naar een culturele instelling. GroenLinks wil geen uitzonderingspositie voor Odeon en De Spiegel ten opzichte van bijvoorbeeld PEC Zwolle die slechtst een garantstelling van de gemeente hebben gekregen. ‘Bij de Stadkamer en PEC Zwolle geven we een garantstelling. Zij moeten verantwoording aan ons afleggen. Waarom doen we dat bij de Zwolse Theaters niet?’

PEC Zwolle
Eerder reageerde voormalig FC Zwolle-voorzitter Ronald van Vliet ook al geërgerd over zoveel extra subsidie voor een cultuurinstelling in Zwolle. ‘Geld geven? Dat deed de gemeente nooit als het om PEC ging, een borgstelling, daar moest men het mee doen en dan nu 1.3 miljoen geven aan de theaters… Dat is meten met twee maten! PEC moest altijd de eigen broek ophouden en de borgstelling (2x) hielp daarbij, maar tegelijkertijd moest men saneren, snijden in salarissen, aantal FTE’s etc. Dat zou de Spiegel c.s. nu ook moeten doen. Geen gemeenschapsgeld over de balk smijten, hoe vaak moest ik dat als voormalig (bijna 12 jaar) voorzitter van PEC (toen FC Zwolle) niet horen. En nu het goed gaat en loopt iedereen met de borst vooruit. Kortom, nu geen ander beleid voor de cultuurliefhebbers dan eerder voor topsport werd uitgestippeld.’

Die opvatting wordt niet gedeeld door de overgrote meerderheid van de Zwolse politiek die zal instemmen met de 1,3 miljoen euro voor Odeon en De Spiegel.

Geen duidelijkheid in contract
Het grootste gedeelte van dat bedrag is overigens tot stand gekomen doordat de gemeente geen goede afspraken met de Zwolse Theaters heeft gemaakt over het onderhoud. Zo moet er nu een nieuwe trekkenwand komen die zo’n 800.000 euro gaat kosten. De gemeente was in de veronderstelling dat die kosten voor rekening van de huurder zouden komen, maar in het contract is daar geen duidelijkheid over te lezen. Daarom heeft het college eieren voor haar geld gekozen en zal ze die kosten voor haar rekening moeten nemen.

[advpoll id=”45″ title=”Peiling” width=”270″]