Omstreden afvalplan Swollwacht-wethouder voorlopig uitgesteld

Het omstreden afvalplan van Swollwacht-wethouder William Dogger, waarbij Zwollenaren een boete krijgen voor afval, wordt voorlopig bij het grof vuil gezet. Het plan zou per 1 januari 2022 worden ingevoerd, maar wordt nu in ieder geval uitgesteld tot 1 januari 2023. Dat heeft het college van burgemeesters en wethouders besloten.

Op het plan kwam veel kritiek, zowel bij inwoners als in de politiek. Liefst 20.000 huishoudens in Zwolle kúnnen nog helemaal geen afval scheiden. ‘We moeten hier pas mee beginnen als het ook allemaal kan’, sprak PvdA-raadslid Mart oude Egbrink vorige week al. Inmiddels zijn al wel veel ondergrondse prullenbakken verkleind. Tot woede van velen. ‘College, stop er gewoon mee inwoners te pesten met de invoering van kleinere afvalbakken’, brieste SP-fractievoorzitter Brammert Geerling.

Swollwacht
Ook is er veel kritiek op de houding van lokale partij Swollwacht die vlak voor de verkiezingen tegen het extra belasten van afval was, juist omdat ze vonden dat Zwollenaren niet extra zouden moeten betalen. Swollwacht won de verkiezingen, waarna het uitgerekend de eigen wethouder William Dogger was die het hele plan wil invoeren. Dogger zit inmiddels ziek thuis.

Afval dumpen
Andere delen van het omstreden afvalplan zijn inmiddels wel doorgevoerd. Zwollenaren moeten extra betalen voor grof huisvuil en tuinafval. Op social media worden geregeld foto’s geplaatst van extra afval dat wordt gedumpt naast de ondergrondse afvalbakken.

Back to top button