Ondanks belofte Swollwacht krijgt Zwolle tóch windmolens

William Dogger had het zijn kiezers keer op keer beloofd tijdens de campagne: stem op mij, dan komen er geen windmolens. Twee maanden na de verkiezingen wordt de Swollwacht-leider zelf wethouder en komen er wél windmolens. Dat valt te lezen in het nieuwe coalitieakkoord dat vandaag is gepresenteerd.

Zwolle gaat windmolens plaatsen op Tolhuislanden, een van de locaties die eerder al aangemerkt was als gebied waar windenergie zou worden opgewekt. Voor Swollwacht en fractievoorzitter William Dogger was dat geen optie, herhaalde hij tijdens de campagne. ‘Een breekpunt’, vertelde hij een dag voor de verkiezingen. ‘Als ik vier jaar lang als partijleider van Swollwacht zeg dat ik geen windmolens in Zwolle wil en ik kom een week na de verkiezingen lachend de onderhandelingskamer uitlopen met de mededeling dat er tóch windmolens komen, ben ik geen knip voor mijn neus waard. Dat gaat niet gebeuren. Ik denk dat juist veel mensen afhaken van de politiek omdat de partijen A zeggen en B doen.’ Swollwacht werd een van de grote winnaars van de verkiezingen en kreeg 6 zetels.

Het nieuwe college van ChristenUnie, GroenLinks, Swollwacht en de VVD heeft vandaag het coalitieakkoord openbaar gemaakt. Daarin staat dat er gekozen is te investeren in windenergie bij Tolhuislanden. ‘Dat doen we omdat we zo aansluiten bij de bestaande concentratie van windmolens en bij ontwikkelingen in de aangrenzende gemeenten.’

Lees hier het hele coalitieakkoord.

 

 

Back to top button