Ondernemers in centrum kiezen (nipt) voor ZwolleFonds

Er komt per 1 januari een ZwolleFonds waar ondernemers in het centrum een jaarlijkse bijdrage aan moeten leveren. Dat bleek vandaag uit de stemming, waarbij de voorstanders nipt wonnen.

Na een wekenlange felle en harde campagne komt er uiteindelijk een zogenoemd ZwolleFonds, een verplichte belasting voor ondernemers in de binnenstad. Van de 621 ondernemers die hun stem mochten uitbrengen hebben er 334 gestemd. Van hen stemden er 223 (dat is 66,77%) voor het ZwolleFonds en 111 tegen (33,23%). Op twee stemmen hebben de voorstanders een verplichte belasting van álle ondernemers in de binnenstad afgedwongen.

Fatsoensnormen
De campagne om tot zo’n ZwolleFonds te komen was een harde, waarbij zelfs politici zich afvroegen af het er allemaal eerlijk aan toe ging. Voorstander Peter Pels, voorzitter van ondernemersvereniging Citycentrum, was blij met de uitkomst, maar blikte ook met gemengde gevoelens terug. ‘Ik ben blij voor de werkgroep en de ambassadeurs. Deze stemming kent een voorbereiding van meer dan een jaar en we zijn dan ook enorm trots dat we dit hebben bereikt. Maar er zijn fatsoensnormen overschreden. Kijk maar wat er gezegd is op websites en op Twitter.’

Blij met de uitkomst
De tegenstanders van het ZwolleFonds waren fel tegen de manier waarop er stemmen werden opgehaald en waarop het stembiljet werd vormgegeven. Op het formulier stond niet alleen ja of nee, maar een uitleg bij een ja-stem. Wethouder Filip van As heeft daarvan geleerd. ‘Het stembiljet opnieuw zo vormgeven zullen we niet nog een keer doen.’ Niettemin was hij┬áblij met de uitkomst. ‘Hiermee krijgen de ondernemers meer slagkracht en ruimte om meer bezoekers en beleving naar de binnenstad te halen. Wij kunnen nu de uitvoeringsovereenkomst met de stichting ZwolleFonds gaan sluiten voor de periode 2017 tot en met 2021.’ De jaarlijkse bijdrage voor ondernemers ligt tussen de 240 en 895 euro per jaar, afhankelijk van de WOZ-waarde van hun pand.

Notaris
Tegenstanders hebben zich nog niet helemaal neergelegd bij de uitkomst. Zo bleken woensdag 2 november nog stembiljetten worden ingeleverd bij de gemeente, terwijl 1 november als deadline gold. Ook willen zij nog opheldering over het aantal blanco stemmen. Die werden door de notaris niet meegeteld.

Back to top button