woensdag , 21 februari 2024
Supermarkten Zwolle zondag
Archieffoto

‘Meerderheid ondernemers wil vrijheid bij koopzondag’

Afgelopen week zette Citycentrum Zwolle onder haar leden een enquête uit. Binnen een week was de respons 44%. Een goede mix van kleine, grote, lokale en landelijke winkeliers reageerden op de rondvraag, zegt Citycentrum.

In haar brief aan de gemeenteraad pleit het Collectief Vrij Ondernemen Zwolle voor het vrijgeven van de zondag openstelling en het vervolgens aan de ondernemers over laten daarin eigen keuzes te maken. Aan ondernemers is gevraagd of zij voor of tegen deze vrijheid van ondernemen zijn. Van de respondenten is 74% voor deze vrijheid, 20% is tegen, 6 % is eigenlijk ook voorstander maar vindt wel dat er dan enige vorm van regulering moet zijn.

Aantal koopzondagen
De tweede vraag aan de ondernemers ging over het aantal koopzondagen. ‘Stel je krijgt de ruimte om dit zelf in te vullen, hoeveel koopzondagen zie je dan het liefst?’ Van de respondenten wil ruim driekwart meer koopzondagen dan de huidige 12. Slechts een op de vijf ondernemers ziet graag de huidige twaalf zondagen gehandhaafd, waarvan één respondent aangeeft liever 6 koopzondagen te willen en twee respondenten geven aan helemaal geen koopzondag te willen.

52 koopzondagen
Bij de grote groep ondernemers die meer koopzondagen wensen kiest de meerderheid, bijna de helft, voor 52 koopzondagen. Er is ook een groep, ongeveer eenderde, die kiest voor 12 plus vijf koopzondagen (extra met feestdagen of evenementen). Daarnaast is er een groep die kiest voor 24 of 24 plus vijf koopzondagen.