Onderzoek: Zwolle staat ramp te wachten bij ‘Limburgse toestanden’

Als de ‘waterbom’ die afgelopen zomer Limburg, België en Duitsland teisterde iets noordelijker zal vallen, is de schade niet te overzien. Dat zeggen onderzoekers van Deltares die in een driedaagse hackathon een soortgelijk scenario hebben bekeken.

Hoewel de grote hoeveelheid neerslag die in juli van 2021 in en rondom Limburg viel uitzonderlijk is, kan zo’n ‘waterbom’ opnieuw vallen. Als dat in de regio Zwolle gebeurt is de schade zeer groot, stelt Karin de Bruijn, overstromingsexpert bij Deltares. Zij heeft met andere onderzoekers de meteorologische situatie van juli 2021 naar het noorden verschoven en boven verschillende delen van Nederland gelegd om de gevolgen te kunnen onderzoeken. Die zijn immens.

Een gebied zo groot als de helft van Nederland zal in dat geval te maken krijgen met meer dan 110 millimeter regen in 48 uur, zo berekenden ze. Dit zal grootschalige wateroverlast veroorzaken, die meer dan een week kan aanhouden en waarbij de schade kan oplopen tot meer dan een miljard euro. Plaatselijk zou dit tot doorbraken van regionale of zelfs primaire waterkeringen kunnen leiden, bijvoorbeeld langs de Overijsselse Vecht.

Back to top button