Onduidelijkheid over coronadoden in regio Zwolle

Eerder vandaag liet het RIVM weten dat er 38 coronadoden in Nederland zijn gevallen, waarvan liefst 21 in de regio IJsselland, waartoe ook Zwolle behoort. Dat bericht werd later weer teruggetrokken.

De verwarring is volgens GGD IJsselland veroorzaakt door ‘een administratieve inhaalslag’ van het afgelopen halfjaar. Het gaat dan om mensen die al eerder positief getest zijn op corona en die nu pas zijn doorgegeven. In totaal gaat het om 28 gerapporteerde doden deze week. Volgens de GGD is er slechts één persoon overleden, terwijl op basis van de RIVM-cijfers gisteren bekend werd dat er meerdere personen in de regio zouden zijn overleden.

Niet zeker of het om corona gaat
Ook geeft GGD IJsselland aan dat de inhaalslag van de overledenen niet eens zeker is dat het om corona gaat. ‘We hebben inmiddels 28 extra namen gevonden en dit aantal doorgegeven, waarbij corona een doodsoorzaak zou kunnen zijn maar dat is niet zeker (bij sommige mensen zal er sprake zijn geweest van een andere doodsoorzaak)’, aldus de GGD op de website.

Als de 21 doden uit de regio IJsselland worden afgetrokken van de 38 doden die het RIVM vandaag meldt, gaat het om 17 overlijdens. Dat is iets meer dan gemiddeld. Gisteren en donderdag werden nog 16 doden gemeld.

Back to top button