Onrust over asbest in gemeentelijke panden

Cele-complexDe gemeente Zwolle moet een fors bedrag betalen om de asbest uit het Cele-complex in de Papenstraat te halen. De politiek maakt zich zorgen over de grote hoeveelheden asbest die er recentelijk wordt aangetroffen in panden die in het bezit zijn van de gemeente.

Nu de Muzerie uit het Cele-complex is, moet de gemeente Zwolle op zoek naar een nieuwe huurder. Tijdens de inspectie van het gebouw zijn er grote hoeveelheden asbest aangetroffen. Volgens PvdA-raadslid Jan Slijkhuis gaat het niet om een doorsnee-variant, maar ‘is er meer aan de hand’.

Het is de zoveelste keer dat er in gemeentelijke gebouwen wordt gestuit op asbest. In 2013 werd de¬†Thorbecke Scholengemeeschap opgeschrikt door asbest-problemen, in 2014 werd de stof in het pand aan de Zwarterwaterallee 4 aangetroffen en onlangs nog in het oude GGZ-gebouw waar de nieuwe bibliotheek moet komen. Politieke partijen pleitten voor een inventarisatie van alle gemeentelijke vastgoed. CDA-fractievoorzitter Judith Compagner: ‘Het gaat hier wel om de gezondheid van alle Zwollenaren.’

Ook het College van B en W heeft de problematiek inmiddels erkend. Wethouder Ren√© de Heer: ‘Dit is nu de derde keer, we moeten er meer zicht op hebben. We zijn bezig met een inventarisatie van panden en daar gaan we in het college uitgebreid over praten.’

Hoeveel de gemeente Zwolle moet betalen om de asbest uit het Cele-complex te verwijderen, moet van het college geheim blijven.

Back to top button