Ook blauwalg bij Wijde Aa en ‘Wavin-vijver’

In Zwolle is in de voormalige ‘Wavin-vijver’ in woonwijk Holtenbroek en in recreatieplas de Wijde Aa in de Aa-landen blauwalg geconstateerd.

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) adviseert om contact met het water te vermijden en er niet te vissen, eenden te voeren of honden te laten zwemmen. Blauwalg kan gezondheidsklachten veroorzaken bij mensen en dieren, zoals maag- en darmklachten, hoofdpijn, jeuk en oorpijn.

Fontein uit
De gemeente Zwolle heeft de fontein in de ‘Wavin-vijver’ uitgezet om zo verspreiding van de bacterie via nevel te voorkomen. Het waterschap houdt de waterkwaliteit de komende tijd nauwlettend in de gaten en zal laten weten wanneer de algenbloei voorbij is. Tot die tijd blijft de fontein in de vijver uit en blijft de oproep om contact met het water te vermijden van kracht. Op de vroegere Wavin-locatie is momenteel woonzorgcentrum Fermate gevestigd.

Wat is blauwalg?
Blauwalgen zijn microscopisch kleine organismen die overal ter wereld in het water voorkomen, zowel in zoet als in zout water. Ze komen met name tot bloei in warme zomers als de temperatuur van het water stijgt. In stilstaand water, zoals bij veel vijvers en plassen het geval is, stijgt de watertemperatuur het snelst. Blauwalgen kunnen niet direct worden bestreden en verdwijnen vanzelf weer. Dit proces wordt versneld wanneer de watertemperatuur weer terugloopt. Een flinke regenbui is welkom, omdat de temperatuur van het water daarmee daalt.

Milligerplas
Bij de officiële zwemlocatie de Milligerplas in Zwolle is ook blauwalg aangetroffen. Daarom wordt aangeraden om ook hier het contact met het water te vermijden. Bij de zwemplas staan borden waarop dit wordt aangegeven.

Geen zwemwater
Het waterschap en de gemeente wijzen er op dat er in Zwolle drie officiële zwemplekken zijn aangewezen door de provincie Overijssel. Dat zijn de Wythmenerplas, de Agnietenplas en de Milligerplas. De waterkwaliteit van deze plassen wordt regelmatig gecontroleerd door het waterschap.  Alle andere wateren, dus ook de Wavin-vijver en de Wijde Aa, zijn géén zwemwater.

Back to top button