‘Ook in Nederland kinderen op ic met ziekte gerelateerd aan COVID-19’

Ook in Nederland zijn er kinderen opgenomen op de intensive care met een ziekte die in andere landen al is gerelateerd aan COVID-19, bevestigt kinderimmunoloog Taco Kuijpers van het Amsterdam UMC in gesprek met NU.nl.

Eerder werd er al melding gemaakt met de nieuwe infectieziekte bij kinderen in Engeland, Frankrijk, Italië en China. In totaal zouden er al bijna honderd kinderen geregistreerd zijn in minstens zes landen met dezelfde soort klachten.

Franse minister: ‘Zeer serieus nemen’
De Britse gezondheidsservice NHS gaf eerder een ernstige waarschuwing. ‘Er is een groeiende bezorgdheid dat [een Covid-19-gerelateerd] inflammatoir syndroom opduikt bij kinderen in het Verenigd Koninkrijk, of dat er mogelijk een andere, nog niet geïdentificeerde, infectieuze ziekteverwekker is die met deze gevallen is geassocieerd.’ Ook de Franse minister vertelde dat hij de meldingen over de ziekte bij kinderen ‘zeer serieus’ neemt.

Ontstoken bloedvaten
De jonge patiënten hebben veelal last van hevige buik-, maag- en darmklachten, die gepaard gaan met stevige koorts. Enkele hadden long- en hartproblemen. Kuijpers zegt tegen nu.nl: ‘Sindsdien is de vraag of we te maken hebben met een nieuwe of bestaande ziekte.’ Deskundigen en experts wezen al snel naar de zeer zeldzame ziekte van Kawasaki, waarbij al deze symptomen kunnen opspelen. ‘Het gevaar speelt dan vooral rond de ontstoken bloedvaten. Als dit gebeurt in de hartstreek, kan dat fatale gevolgen hebben’, legt Pieter Fraaij van het Erasmus MC uit.

Volgens The Guardian wordt onderzoek gedaan naar de ziekte.

Back to top button