Ook problemen bij sloop van oude bieb

Tijdens de sloop van het pand aan de Diezerstraat, waar winkelketen Zara volgend jaar de deuren opent, blijkt dat de bodem is verontreinigd. Extra kostenpost: 100 duizend euro.

Onder de kelderruimtes, op een diepte van ongeveer 2,5 meter, is de verontreiniging aangetroffen. Het gaat om minerale olie en aromaten in een laag van 1 tot 1,5 meter. De vervuiling is een verrassing, zegt de gemeente. Zowel op basis van archiefonderzoek als uit de gemeentelijke bodeminformatiekaart blijkt niet dat op deze plek mogelijke verontreiniging aangetroffen kon worden. Ook bij archeologisch onderzoek op de locatie, begin dit jaar, is niets gebleken van vervuiling.

Sanering
De gemeente is sinds vorige maand bezig met de sloop van het uit de jaren ’80 stammende complexonderdeel waar eerder de bibliotheek gehuisvest was. Na de sloop wordt de gehele locatie – monument en het nu bouwrijp gemaakt terrein erachter – overgedragen aan de ontwikkelaar die hier de nieuwste vestiging van kledingwinkel Zara realiseert. Inmiddels is een saneringsplan gemaakt.

100 duizend euro
De vondst van de verontreiniging brengt een extra kostenpost mee van 100 duizend euro. Eerder ontstond er al veel ophef over de verhuizing van de bieb naar de Zeven Alleetjes. In dat pand werd asbest ontdekt, waardoor de Zwolse belastingbetaler vier miljoen euro extra moet betalen.

Back to top button