donderdag , 7 december 2023
Diezerstraat

Ook in Zwolle veel minder bezoekers koopavond

DiezerstraatIn de laatste twee jaar is het aantal bezoekers van de koopavond in Zwolle met liefst 42 procent afgenomen. Dat blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws op basis van cijfers van City Traffic.

De trend van minder bezoekers in de Zwolse binnenstad op donderdagavond staat niet op zichzelf. In alle steden nemen de mensen die ’s avonds de stad ingaan fors af. Alleen in Amsterdam lijkt het enigszins mee te vallen, maar dat zou vooral liggen aan het grote aantal toeristen.

De koopzondag lijkt daarentegen populariteit te winnen. ‘De koopzondag is echt een nieuwe winkeldag geworden’ stelt directeur Huib Lubbers van onderzoeksbureau CityTraffic in een interview met de Telegraaf. Hoewel de bezoekersaantallen soms nog wat achterblijven omdat nog niet in alle steden de winkels tegelijkertijd geopend zijn, is er over het algemeen een positieve trend te zien in de passantenaantallen op zondag van steden die al langere tijd vaste koopzondagen hebben. ‘Het succes van de koopzondag is dat iedereen meedoet. Alleen wanneer minimaal driekwart van de winkels meedoet, is de kans van slagen groot. Anders zitten er veel te grote gaten in het aanbod’ is de conclusie van Lubbers.

StadAfname in perecentages
Apeldoorn-53
Utrecht-51
Den Bosch-49
Assen-44
Enschede-42
Zwolle-42
Groningen-41
Leeuwarden-41
Maastricht-41
Rotterdam-39
Alkmaar-38
Den Haag-33
Almere-29
Amsterdam-11