Kinderen dupe van situatie bij GGZ-instelling Pro Juventus

Behandelingen van kinderen uit de regio Zwolle bij ggz-instelling Pro Juventus worden soms per direct stopgezet, omdat de toekomst van de organisatie onzeker is. De Zwolse wethouder Michiel van Willigen zegt ‘geschrokken’ te zijn van de situatie.

Volgens Van Willigen (ChristenUnie) is zorgcontinuïteit het belangrijkste aandachtspunt. ‘We houden van dag tot dag de vinger aan de pols, zowel ambtelijk als bestuurlijk.’ Pro Juventus kampte de laatste maanden met (financiële) problemen, maar is op dit moment in de afrondende fase van een overname. Van Willigen: ‘Voorkomen moet worden dat bij eventuele overgang naar andere zorgaanbieders jongeren tussen de wal en het schip vallen, of dat de behandeling of begeleiding zou stagneren.’

Behandeling per direct stopgezet
Dat lukt niet, blijkt uit gegevens waarover ZwolleNu beschikt. Zo hebben ouders van een kind dat via het sociaal wijkteam een behandeling tot juni moet krijgen, van Pro Juventus te horen gekregen dat die behandeling per direct stopt, omdat een van de behandelaars een andere baan heeft gekregen.

Op social media komen er meer berichten over de situatie bij ProJuventus. ‘Mijn kinderen gaan al zeker 6 jaar naar ProJuventus. Van de ene op de andere dag werd via een mail gemeld dat alle zorg stop werd gezet. Voor veel kinderen, ieder hun eigen problematiek, is het super belangrijk steeds dezelfde arts te hebben. Dit zorgt voor vertrouwen. Dit is nu weg. Waar nu heen te gaan?!?! Dit is erg ‘zorgwekkend’. Slechte zaak’, zegt een moeder.

Lange wachtlijst
De kinderen die in behandeling zijn moeten nu terug naar het sociaal wijkteam, waar een nieuwe zorgorganisatie moet worden gezocht. Daar zijn vaak lange wachtlijsten voor die oplopen tot een halfjaar. Ook volwassenen die op de wachtlijst stonden bij Aventijn, een zusterorganisaties van Pro Juventus, hebben te horen gekregen dat ze niet meer behandeld zullen worden.

Of er meer ggz-instellingen in grote financiële problemen zitten, wil de gemeente Zwolle niet zeggen. ‘Als het passend is en helpt om daarover te communiceren, doen wij dat. Voor nu is onze aandacht gericht op Pro Juventus.’

Tips over dit bericht of ervaringen bij Pro Juventus? Mail ons hier.

Back to top button