Opgestapte Yildirim: ‘Dit was op te lossen geweest’

Cemal Yildirim

Cemal Yildirim bood gisteravond zijn ontslag van de Zwolse gemeenteraad aan na ongelukkige uitspraken over de Turkijerel. Een dag later doet het ex-raadslid van Swollwacht zijn verhaal. ‘Ik had andere woorden moeten gebruiken, maar dit hadden we kunnen oplossen.’

Hoe kijkt u terug op maandagavond, waarin u na een spoedberaad met Swollwacht uw ontslag heeft ingediend?
‘Ik laat me niet gek maken. Ik had voor het spoedberaad verwacht dat we de tijd zouden nemen voor deze zaak, maar na een halfuur waren we al uitgesproken. Ik heb me zeven jaar ingezet voor Swollwacht en de Zwolse samenleving. Ik heb altijd voor iedereen klaar gestaan. Daarom had ik meer begrip en steun verwacht. Maar al snel werd me duidelijk welke richting het gesprek op ging. Swollwacht dacht dat het voor te veel escalatie zou zorgen. Als zij er zo over denken, hoeft het voor mij niet. Dat wil ik de partij niet aandoen. Ik heb daarom mijn ontslag ingediend. Maar ik blijf erbij: dit hadden we kunnen oplossen.’

Heeft u spijt van uw woorden?
‘Ik had het anders moeten formuleren. Nu worden mijn woorden weergegeven als “Nederland heeft een koekje van eigen deeg gekregen”, maar ik bedoelde iets anders. De spanningen tussen Turkije en Nederland waren zaterdag zo hoog opgelopen dat ik alleen had willen zeggen: “Nederland, pas op, want als jullie zo doorgaan zal Turkije stappen gaan ondernemen.” Het is maar net hoe je zoiets wilt lezen.’

Wat is er na het spoedberaad gebeurd?
‘Ik ben rustig naar huis gereden. Voor mijn woning stond een journalist van RTV Oost me al op te wachten. Ik heb ook gesprekken gehad met mijn omgeving en achterban. Die vonden dat ik door moest gaan, die wilden zelfs met me terug naar het stadhuis. Het geeft ook aan hoeveel steun ik van een deel van de Zwolse samenleving heb. Als er nu verkiezingen zouden zijn, en ik zou meedoen zou ik volgens hen wel 2.000 stemmen op kunnen halen. Al die mensen zullen niet meer voor Swollwacht stemmen, daar heeft de partij zich ernstig op verkeken.’

Er zijn vanochtend berichten in de media verschenen waarin staat dat u toch geen ontslag wil nemen.
‘Ik had er misschien wat beter over na moeten denken, maar ik blijf bij mijn beslissing. Dit is geen kinderspel. Je hebt een keuze genomen en dan moet je niet opeens van mening veranderen, ook al had ik er meer tijd voor willen nemen. Maar als Swollwacht nogmaals met mij in gesprek wil om deze zaak op te lossen, ben ik bereid om met ze te praten. Dan zouden we er nog uit kunnen komen.’

Is het een optie dat u volgend jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen terugkeert in de politiek, wellicht met een eigen beweging?
‘Dat is zeker een optie, maar ik wil daar wel eerst in alle rust over nadenken. Het voordeel van deze situatie is dat ik meer tijd heb voor mijn familie. Ik ben altijd druk geweest met de politiek en met de Zwolse samenleving. Daar heb ik alles voor opzij gezet. Nu kan ik de mensen aandacht geven waar ik al die jaren te weinig tijd voor heb gehad. Dat voelt ook goed. En wat de toekomst brengt, zullen we afwachten. Ik laat me niet gek maken.’

Back to top button