Ophef over Efteling-tweet van Zwolse rechter

Er is ophef ontstaan over een tweet van de Zwolse rechter Sylvia Taalman. Zij mengde zich op persoonlijke titel in de racisme-discussie. ‘Ik ben in de Efteling en eet een bruin broodje. Tenzij jullie dat racistisch vinden, dan eet ik wel een witte’, tweette zij. 

De mening van Taalman lokte tal van reacties uit op de social media, waarna de rechter de tweet heeft verwijderd. Het ene kamp vond dat rechters objectief moeten blijven en zich niet in het openbaar in dit soort precaire maatschappelijke discussies moeten mengen. Voorstanders zagen er geen kwaad in, want rechters zijn ook mensen.

Het is overigens niet de eerste keer dat Taalman in opspraak komt door haar gedrag op social media. In 2011 had de rechtbank in Almelo als eerste in Nederland richtlijnen vastgelegd voor het gebruik van sociale media als Twitter. Aanleiding daarvoor waren een aantal tweets van Taalman. Tubantia legde een aantal tweets van Taalman aan de rechtbankpresident voor. Die legde ze naast de richtlijnen en beoordeelde aan de hand daarvan of ze wel of niet door de beugel konden. Van de 13 tweets konden er 4 niet door de beugel.

Back to top button