Opinie: Zwolse politiek moet ophouden met betutteling

De politiek in Zwolle wil minder regels, maar wel alleen als het hen uitkomt. Mensen die MS hebben moeten aan de ene kant geholpen worden door de buren, maar diezelfde buren mogen straks geen vuurwerk meer afsteken, ruzie maken met hun echtgenote en een glas wijn drinken bij Waanders. Want dát schijnen volgens onze afgevaardigden échte problemen te zijn.

GroenLinks kwam gisteren met een persbericht vol stoere taal. Het meldpunt Vuurwerkoverlast zou hebben gesignaleerd dat er in Zwolle 59 meer klachten zijn binnengekomen dan een jaar eerder. Voor de partij aanleiding om te spreken van ‘een groot probleem‘, waarbij ze ook maar direct een oplossing had liggen: burgers mogen helemaal geen vuurwerk meer afsteken. Wij moeten de volgende jaarwisseling kijken hoe professionals op het Rodetorenplein de lucht versieren met vuurpijlen.

Even later bereikte ook een persbericht van de ChristenUnie onze mailbox. De partij maakt zich zorgen omdat er meer drank verkocht wordt in gewone winkels, bijvoorbeeld bij Waanders in de Broeren. Raadslid Johannes de Vries wilde ons – jonge ouders – laten schrikken met de inhoud. Hij stelde dat ‘steeds meer duidelijk wordt hoe ingrijpend de gevolgen zijn van te vroeg en te veel drinken, bijvoorbeeld voor de hersenen van jongeren.’ Alsof wij dat niet wisten. En alsof wij – als jonge ouders – dat probleem zelf niet kunnen aanpakken.

Eerder stuurde ChristenUnie-raadslid Job Looijenga al een persbericht naar de media dat de partij zich zorgen maakt over echtscheidingen in Zwolle, en dat de politiek daar wellicht iets aan moet gaan doen. Mocht u vanavond dus weer ruzie krijgen met uw partner over het dopje van de tandpasta, sta niet gek te kijken als Looijenga voor de deur staat voor een goed gesprek over de vruchtbaarheid van uw huwelijk. Al die proefballonnetjes zijn overigens slechts voor de eigen achterban. Het persbericht van Looijenga heeft verder geen enkel vervolg gekregen: geen vragen aan het college, geen debat, geen voorstel voor verbetering, he-le-maal niks.

Aan de ene kant wil de Zwolse politiek de burgers in hun vrijheden aantasten, maar aan de andere kant vragen zij ons mee te helpen om een mega-bezuiniging in het sociaal domein door te voeren. Zwolle gaat de komende jaren tientallen miljoenen euro’s snijden in de zorg. Deels is die bezuiniging opgelegd door het Rijk – een veelgehoord argument van de coalitiepartijen – maar deels is dat gewoon een politieke keuze geweest van het stadsbestuur in Zwolle. Een voorstel van GroenLinks, Swollwacht en de SP om de ozb te verhogen om op die manier de zwakkeren in onze samenleving te ondersteunen, werd resoluut van tafel geveegd door de ChristenUnie, PvdA, D66 en de VVD.

Gevolg is dat u de buren moet gaan helpen. Onze lieve buurvrouw lag wekenlang op bed wegens een hernia. Werd haar eerst hulp geboden, nu moet ze ons bellen of wij de was kunnen opvouwen. Maar er zijn schrijnender gevallen. Een mevrouw uit Westenholte die aan MS lijdt moet ook de buren vragen om hulp, omdat zij gekort wordt op de thuiszorg. Of een jongetje uit Stadshagen dat ernstig ziek is, maar opeens niet meer met de taxi naar school kan omdat die is wegbezuinigd.

Een paar uur nadat de mails van GroenLinks en de ChristenUnie gisteren waren gestuurd begon op het stadhuis een debatronde in de gemeenteraad over het sociaal domein. Vóórdat het echte debat begon, nam Juul Klemann van Stichting Eilean in Wijthmen het woord. Zij is de drijvende kracht van een opvanghuis voor kwetsbare meisjes en vrouwen. Haar verhaal was schrijnend. Door de nieuwe regels in de zorg kost het haar twee maanden tijd om meisjes op te nemen. En áls de instanties eenmaal akkoord zijn gegaan krijgt ze niet met terugwerkende kracht uitbetaald.

In het debat dat volgde werd het nog schrijnender, vooral door een aantal opmerkingen van de politiek in Zwolle. D66-raadslid Henk Schippers vond dat de hele transitie op koers lag en dat er niet veel reden tot klagen moest zijn. Toen hij repliek kreeg van Swollwacht dat dát dan wel weer meevalt, wuifde hij de interruptie minzaam weg met de toevoeging: ‘Ach ja, het glas zit halfvol of halfleeg.’ Maar voor de meisjes en vrouwen van Juul Klemann mag een glas nooit halfleeg zitten. Wie in Zwolle kwetsbaar is en dringend zorg nodig heeft moet erop kunnen vertrouwen dat het glas altijd helemaal vol zit.

Als de Zwolse politiek ons dát kan beloven, zullen wij met Schippers en D66 op zondag bij Waanders in de Broeren een glas wijn helemaal leeg drinken en zullen we Looijenga en GroenLinks uitnodigen om bij ons in de straat oud en nieuw te vieren, waar we iets na twaalf uur tegen onze echtgenote fluisteren dat we het allemaal niet zo hadden bedoeld.

Back to top button