Opknappen panden Stedelijk Museum kost ruim 5 miljoen euro

De gemeente Zwolle is ruim vijf miljoen euro kwijt aan achterstallig onderhoud en aan het opknappen van de panden van het Stedelijk Museum.

Nu het Stedelijk Museum haar deuren gaat sluiten moet de gemeente de knip trekken voor een verbouwing van de gebouwen aan de Melkmarkt 41 en Voorstraat 32/34. Daarin gaan de Stichting Allemaal Zwolle en de archeologie afdeling van de gemeente huizen. De kosten daarvoor zijn 4.449.000 euro.

Na de brand in 2017 is tevens geconstateerd dat zowel de bouwkundige als constructieve staat van met name het Drostenhuis slecht is. Het betreft verborgen gebreken die bij eerdere inspecties niet opgemerkt zijn. De kosten voor herstel worden geschat op 1.450.000 euro. De gemeente gaat ervan uit dat er een subsidie mogelijk is van 580.000 euro. De overige 870.000 euro moet zelf betaald worden.

Brand Stedelijk Museum
In 2017 woedde er een heftige brand in het Stedelijk Museum. Foto: Pascal Pellikaan

Voor de verbouwing van de panden wil de gemeente een bedrag van circa € 3.665.000,- financieren door huuropbrengsten. Daarmee wordt gerekend met een looptijd van 25 jaar. Echter zijn de huurovereenkomsten met de Stichting Allemaal Zwolle en de afdeling Archeologie 10 jaar. Ook zijn nog niet alle ruimtes in de panden verhuurd.

De stichting Allemaal Zwolle komt in de plaats van het Stedelijk Museum en gaat de stadsprogrammering van de presentatie van het historische verhaal van Zwolle op zich nemen. In de gebouwen aan de Melkmarkt 41 wordt een belevingscentrum ingericht waarbij het verhaal van Zwolle op een interessante, moderne manier gepresenteerd wordt aan een breed publiek.

Back to top button