Opnieuw bijzondere vondsten bij opgravingen in binnenstad

Er zijn weer nieuwe vondsten bij opgravingen in Nieuwstraat. Zo is er onder andere een kop gevonden van roodbakkend aardewerk. De datering ligt in de periode 1525-1625.

Deze week werd direct onder de bestrating al de funderingen van de voorgevels van de huizen die hier tot 1968 hebben gestaan gevonden. Die gaan terug tot de 15de eeuw. Onder de muren van de gevels bevinden zich zelfs oudere sporen zoals kuilen en perceelsloten. Vooral de perceelsloten geven een belangrijk inzicht in de ruimtelijke ontwikkeling van Zwolle in de periode vóór 1400.

Achter de voorgevelmuren kwam donderdag 14 mei een put tevoorschijn die gemaakt was van een afgedankte houten ton. In de put werd na voorzichtig graven al direct een kop gevonden van roodbakkend aardewerk. De datering ligt in de periode 1525-1625.

Pispotten
Bij verder uitgraven van de tonput bleken er nog meer vondsten. Naast koppen zijn ook nog pispotten in de put terechtgekomen. De ligging van de put doet vermoeden dat deze in de tuin lag en niet onder het huis, meldt het team archeologie van de gemeente Zwolle. Ook op 17de eeuwse plattegronden is nog te zien dat tussen de huizen ook onbebouwde percelen lagen die van de straat waren afgescheiden door een stenen tuinmuur (zie foto hieronder. Het gaat om het perceel rechtsboven met de bomen).

[box type=”success” align=”” class=”” width=””]Mondkapjes nodig? Of zelf maken? Kijk hier.[/box]

Back to top button