zaterdag , 2 december 2023
Statenzaal

Oppositie begint strijd om de Statenzaal

Oppositiepartijen CDA, D66 en PvdA willen dat de Statenzaal aan de Diezerstraat een plek voor kunst en cultuur wordt. Alleen moet de gemeente dan wel af van de voorwaarde dat er bij de nieuwe invulling een marktconforme huur wordt gevraagd. Vanavond volgt er een debat over de herbestemming van de Statenzaal. Interessant wordt dan of collegepartij GroenLinks – altijd prominent voorstander van meer kunst en cultuur in de stad – het voorstel van de drie oppositiepartijen ondersteunt.

In september lag er een oproep vanuit de gemeente aan partijen uit de stad om te komen met ideeën voor de invulling van het Statenzaalcomplex, inclusief een pakket aan eisen. Zo is het bijvoorbeeld de bedoeling dat de cultuurhistorie en het erfgoed zichtbaarder wordt en dat de nieuwe huurder een marktconforme huurprijs gaat betalen. 

 ‘Het zou zo mooi zijn om van dit historische gebouw een toegankelijke plek voor kunst en cultuur te maken. Het zou jammer zijn als initiatieven afvallen, omdat een van de voorwaarden is dat de huur marktconform wordt vastgesteld’, aldus Patty Wolthof van de PvdA.

Sonja Paauw van D66 vult aan dat ze wil kijken of er een extra kader toegevoegd kan worden die mogelijke commerciële plannen de opdracht meegeeft om kunst en cultuur te integreren in de nieuwe bestemming. ‘Op deze manier zorgen we voor een mooie wisselwerking tussen kunst en bijvoorbeeld horeca of retail.’ Volgens Leo Elfers van het CDA kan de Statenzaal kan door een culturele ‘plus’ extra aantrekkelijk worden voor heel Zwolle.

De grote vraag in het debat vanavond is wat collegepartij GroenLinks gaat doen. Die partij had zelfs prominent in het verkiezingsprogramma staan dat ze juist ruimte wil maken voor meer kunst en cultuur in de stad.