Orkest van het Oosten geeft gratis concerten in Grote Kerk

Het Orkest van het Oosten, de Zwolse theaters en Academiehuis de Grote Kerk werken dit voorjaar samen door lunchconcerten te organiseren op de zaterdagmiddag. Onder de rook van het magistrale Schnitgerorgel verzorgen vier topensembles van het Orkest van het Oosten intieme lunchconcerten. Op 22 februari 2020 start de reeks met cellist Luis Gomes Andrade en Pianist Lies Colman. De concerten starten om 12.30 uur en zijn gratis toegankelijk.

‘De Grote Kerk wordt iedere zaterdag druk bezocht, dus dit is een geweldige kans om dichter bij het Zwolse publiek te komen’, vertelt Erik Olsman enthousiast. De Zwolse musicus is aanvoerder van de contrabassen en is blij met deze serie die door de Zwolse Theaters wordt geprogrammeerd in de Grote Kerk. ‘Op 28 maart speelt het Sonsbeekkwintet dat bestaat uit vijf strijkers en op 18 april spelen onze vier trompettisten in het kader van 75 jaar bevrijding. Mijn collega contrabassisten sluiten de serie op 23 mei.’

Oekraïnse componist
Het programma op 22 februari aanstaande wordt gesierd door de meeslepende Elegie voor cello en piano van de Oekra├»ense componist Mykola Lysenko. Deze prachtige klaagzang wordt geflankeerd door twee sonates van Beethoven. Zijn vroegste uit 1796 en zijn laatste, 19 jaar later gecomponeerd in 1815. ‘Daarin horen we een hele andere Beethoven’, aldus Gerben Pol, die vanuit Academiehuis de Grote Kerk bij dit initiatief betrokken is. ‘Een prachtig programma in dit jaar waarin het 250 jaar geleden is dat Beethoven werd geboren. Muziek die overigens geweldig gaat klinken in de prachtige akoestiek van de Grote Kerk’, vult hij aan.

Na het concert wordt er om een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Back to top button