vrijdag , 1 december 2023

Paniek om B.1.1.529, vliegverkeer Zuid-Afrika naar Nederland stilgelegd

De wereld zet zich schrap voor een nieuwe variant van het coronavirus die in Zuid-Afrika om zich heen grijpt. Vanaf 12.00 uur geldt er een vliegverbod voor vluchten naar Nederland vanuit landen in zuidelijk Afrika. Er zijn nu nog twee vluchten onderweg van Zuid-Afrika naar Schiphol. Gisteren hadden Israël en het Verenigd Koninkrijk al een vliegverbod ingesteld.

De World Health Organisation (WHO) komt vandaag (vrijdag) in spoedzitting bijeen om de nieuwe variant – de B.1.1.529 – nader te bespreken. Volgens het laatste nieuws uit Zuid-Afrika zien die prognoses er niet goed uit.

Vaccins
De B.1.1.529 heeft zoveel mutaties dat gevreesd wordt dat de variant veel besmettelijker is dan de huidige delta-variant. Ook wordt er gevreesd dat de huidige vaccins minder goed werken tegen de B.1.1.529. In Zuid-Afrika heeft de nieuwe variant in een kort tijdsbestek de delta-variant al verdrongen. Het is volgens het ministerie van Volksgezondheid in Zuid-Afrika slechts een kwestie van tijd dat de B.1.1.529 leidend gaat worden in de besmettingen.

Hugo de Jonge
Verscheidene politieke partijen willen vandaag (vrijdag) in de Tweede Kamer opheldering van minister Hugo de Jonge over wat Nederland gaat doen om B.1.1.529 buiten de deur te houden. Het vliegverbod vanuit zuidelijk Afrika is inmiddels een eerste stap.