zondag , 25 september 2022
Katwolderplein
Foto: Dok Architecten

Parkeergarage Katwolderplein is hoogstandje

Parkeergarage Katwolderplein behoort tot een van de vijf architectonische hoogstandjes van Nederland. Het bouwwerk heeft de top5 gehaald van ARC17 Detail Award.

Het ontwerp van DOK Architecten is net niet doorgedrongen tot de laatste twee kandidaten, maar behoort volgens de jury tot een van de mooiste architectonische hoogstandjes van Nederland. ‘De jury waardeert het materiaalgebruik en de detaillering van de entree van de Parkeergarage Zwolle, waarmee van een garage toch een stedelijk gebouw wordt gemaakt dat een sterk beeld neerzet’, zegt ze.

Kazachstan
De makers van de parkeergarage kwamen met het idee voor hun ontwerp tijdens een reis door Kazachstan. ‘Daar hebben we specifieke metselverbanden en openingen bestudeerd, wat heeft geresulteerd in een halfsteense constructie. Een warme kleurige baksteen met een grove textuur is in reliëf aangebracht en maakt vijf verschillende patronen die zich speels over de gevel bewegen. “Luie” trappen geven toegang tot de garage, waar het metselwerk ’s avonds wordt aangelicht en de reliëfs nog eens extra naar voren komen.’