Nog steeds intimidaties bij abortuskliniek Zwolle

De SP, VVD en PvdA in Zwolle willen opheldering over berichtgeving dat er nog steeds intimidaties plaatsvinden van vrouwen die geholpen worden bij de abortuskliniek aan de Oosterlaan in Assendorp. Ze pleiten voor een veilige bufferzone.

Aanleiding voor de vragen is een artikel in de Stentor waaruit blijkt dat twee ochtenden per week een vertegenwoordigster van de organisatie Schreeuw om Leven bezoeksters aanspreekt. Gemiddeld twee keer per maand moet de kliniek de politie bellen, omdat vrouwen zich geïntimideerd voelen.

Afspraken
Het is niet de eerste keer dat er sprake is van intimidaties van bezoeksters van de abortuskliniek aan de Oosterlaan. De SP en de VVD hebben al eerder schriftelijke en mondelinge vragen gesteld over dit onderwerp. Naar aanleiding van die vragen gaf de burgemeester destijds aan dat er een goede balans werd gezocht tussen enerzijds de vrijheid van bezoekers en personeel van de kliniek en anderzijds het recht om te betogen. Er zijn toen afspraken gemaakt dat er niet gedemonstreerd mag worden bij de zijingang en dat cliënten van te voren moeten worden ingelicht. Er kon alleen worden ingegrepen als er wanordelijkheden zijn.

Bufferzone
Volgens de de SP, VVD en PvdA is er nu sprake van wanordelijkheden, zeker als de kliniek twee keer per maand de politie moet bellen. Het is ook mede om die reden dat de abortuskliniek vraagt om het instellen van een ‘bufferzone’, om de anti-abortusactivisten op gepaste afstand te houden, zodat ze de bezoeksters van de kliniek niet persoonlijk kunnen aanspreken. Nu geldt alleen de afspraak dat activisten alleen op het trottoir aan de voorkant van de kliniek mogen staan, zodat de zij-ingang vrij blijft van activisten. ‘Wij zijn van mening dat het recht op betoging en demonstratie, en de vrijheid van meningsuiting, van groot belang zijn in een vrije en democratische samenleving. Maar deze rechten en vrijheden zijn niet onbeperkt en onvoorwaardelijk’, aldus PvdA-raadslid Youcef Ben Ali.

Kijk hier voor de vragen die de partijen aan het College stellen.

Back to top button