vrijdag , 1 december 2023
Isala Zwolle

Patiënt in Isala overleden door bacteriële infectie

Een hartpatiënt is overleden, mede doordat hij besmet was geraakt door een bacterie tijdens een operatie in het Isala-ziekenhuis in Zwolle.

Het ziekenhuis heeft inmiddels melding gedaan bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg die op haar beurt hartcentra in Nederland heeft onderzocht op de aanwezigheid van de zogenoemde M. chimaera-bacterie.

Ernstige complicaties
De melding betreft een kwetsbare hartpatiënt die eerder een hartoperatie heeft ondergaan in Isala. Ruim anderhalf jaar later traden ernstige complicaties op die hebben geleid tot het overlijden. Isala betreurt dit ten zeerste, zegt het ziekenuis in een verklaring. Uit kweekonderzoek bleek in januari 2015 dat het overlijden mede is veroorzaakt door een infectie met de bacterie M. chimaera. Deze bacterie is ook gevonden in de heater-cooler units (HCU) die gebruikt worden bij hartoperaties.

Vermoeden
Isala heeft haar bevindingen direct gemeld bij de Inspectie, omdat het vermoeden bestond dat het probleem met de HCU’s mogelijk ook bij andere hartcentra kan spelen. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat het inderdaad meerdere hartcentra betreft in Nederland. Daarop volgend hebben hartcentra in Nederland waar nodig maatregelen genomen, zodat gebruik van deze apparatuur niet meer kan leiden tot besmetting van de patiënt. De hartoperaties konden vervolgens weer worden hervat.

Omvang
De melding van Isala heeft geleid tot landelijke afstemming tussen Inspectie, beroepsverenigingen, RIVM en betrokken hartcentra, waardoor maatregelen konden worden getroffen. Ook is bij alle hartcentra in Nederland nader onderzoek in gang gezet om precieze aard en omvang van het vraagstuk in kaart te brengen. Dit onderzoek is nog in volle gang.