Patiëntjes kunnen gamen op OK van Isala

Kinderen die in het Behandelcentrum van Isala geopereerd worden, kunnen al gamend de operatiekamer in. De voorbereidingsruimte, de holding, van het Behandelcentrum is sinds kort voorzien van speciaal behang, een zogenaamde Storywall.

Patiëntjes kunnen met behulp van een app op een smartphone of tablet de afbeeldingen laten bewegen en daar spelletjes mee doen. Isala is, voor zover bekend, het eerste ziekenhuis in het land dat gamen tot bijna op de operatietafel mogelijk maakt.

Warme uitstraling
Elsbeth Graswinckel, leidinggevende van OK-Behandelcentrum, nam het initiatief om iets te doen met de inrichting van het Behandelcentrum. Het Behandelcentrum voert laag- en middel complexe ingrepen uit voor de specialismen: KNO, Oogheelkunde, Orthopedie, Gynaecologie, Kaakchirurgie, Bijzondere tandheelkunde, Plastische chirurgie en Algemene (mamma)chirurgie. Er komen ook veel jonge patiëntjes voor een operatie. Haar wens was om ook de holding een warme en gastvrije uitstraling te geven, net zoals het Behandelcentrum.

Elsbeth Graswinckel: ‘Een operatieruimte is voor de meeste patiënten best een stressvolle omgeving. De hele setting maakt het spannend, zeker voor kinderen. Je krijgt een OK-jasje aan en een infuus wordt ingebracht. Soms moeten patiënten wat langer wachten voordat ze de operatiekamer in kunnen. Dan werkt zo’n steriele omgeving niet echt mee.’

Vriendelijker
Met de Storywall en een likje verf is de holding een stuk vriendelijker en vooral voor kinderen toegankelijker geworden. De Storywall kan gebruikt worden door een gratis app op een smartphone of tablet te installeren. De app herkent de afbeeldingen op de wand en daarmee komt het behang tot leven. Kinderen kunnen op de verpleegafdeling al beginnen met het spelen van de game en kunnen verder spelen op de holding. Er is gekozen voor een onderwater-thema, wat een rustgevende uitstraling heeft. Het zijn korte en simpele spelletjes, waarbij je niet kunt verliezen.

Graswinckel: ‘Op basis van onderzoek is aangetoond dat afleiding door verlegging van aandacht stress- en pijnreducerend kan werken. Dat het voor afleiding zorgt is nu al merkbaar. De game spreekt de kinderen natuurlijk aan, maar de afbeeldingen trekken ook zeker de aandacht van volwassenen.’

Back to top button