PEC Zwolle blijft weer overeind tegen Ajax

Joost Broerse moest verder spelen met een ei op zijn hoofd.

PEC Zwolle kon opnieuw een wedstrijd tegen Ajax afsluiten zonder nederlaag. De ploeg van Ron Jans scoorde vandaag niet in de Arena, maar dat deed de landskampioen uit Amsterdam óók niet.

Eerlijk is eerlijk, PEC Zwolle mocht tevreden zijn met het punt. Na twee eerdere zeges op Ajax (5-1 in de bekerfinale en 1-0 in wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal) was de ploeg van Ron Jans het grootste deel van de wedstrijd de onderliggende partij. Toch kreeg Tomas Necid na een paar tellen voetballen al de grootste kans om de score te openen. Hij moest toezien hoe doelman Jasper Cillissen redde.

Daarna golfde het duel in het eerste bedrijf op en neer, kregen beide ploegen behoorlijke kansen, maar scoorden ze niet. Gewisseld werd er wél, want Mustafa Saymak moest geblesseerd het veld verlaten en werd vervangen door Jody Lukoki. Ook Joost Broerse kreeg een tik, maar kon eventjes verder spelen, weliswaar met een bult op zijn hoofd ter grootte van een bowlingbal voor peuters. In de rust werd hij alsnog gewisseld.

In de tweede helft trok Ajax het initiatief meer naar zich toe, drukte PEC Zwolle achteruit, maar had nimmer de brille om een uitgespeelde kans ook een succesvol vervolg te geven. En dus bleven de Zwollenaren overeind en handhaaft de ploeg van Ron Jans zich in de top van het klassement (3e). En draagt Joost Broerse de komende dagen een muts als hij door de winkelstraat loopt.

Ron Jans was na afloop tevreden over het punt. ‘We komen hier goed weg, al hadden we, als we het beter hadden uitgespeeld, ook kunnen scoren. Ik vind dit punt wel verdiend.’ Ajax-coach Frank de Boer: ‘We speelden tegen een compact PEC Zwolle. We kregen vooral halve kansjes. Die speldenprikjes van hen hadden ook heel anders kunnen aflopen.’ Maar toch: ‘Wij hebben een punt verloren, zij hebben er twee gewonnen.’