woensdag , 21 februari 2024

Peperbus zamelt geld in voor restauratie

De Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming basiliek in Zwolle – bekend van de toren De Peperbus – start vandaag met een crowdfunding-actie. De kerk moet namelijk gerestaureerd worden. De muur- en plafondschilderingen worden aangepakt en het Maarschalkerweerdorgel krijgt een opknapbeurt. Kosten: ruim een miljoen euro. Veel geld. Daarom roept de kerk de hulp in van alle Zwollenaren.

Iedere Zwollenaar weet het: de Peperbus en de basiliek zijn de trots van de stad. De toren is met zijn 75 meter een belangrijk onderdeel van de skyline van Zwolle. De 625 jaar oude basiliek is één van de oudste en bekendste monumenten van de stad. De kerk is in gebruik bij de RK parochie Thomas a Kempis en herbergt prachtige kerkschatten, waaronder de reliekschrijn van de middeleeuwse theoloog Thomas a Kempis. De kerk wordt jaarlijks bezocht door zo’n 40.000 mensen.

Waarom moet de basiliek gerestaureerd worden?

De Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming basiliek staat voor een grootscheepse restauratie. Vooral het Maarschalkerweerdorgel en de muur- en plafondschilderingen hebben ernstig te lijden gehad aan binnendringend vocht. De kosten van de restauratie: ruim één miljoen euro. De inmiddels toegekende bijdragen van de Provincie Overijssel en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de spaarpot van de parochie zijn onvoldoende om de geraamde kosten te dekken. “Daarom doen we een beroep op alle Zwollenaren”, zegt Marcel Logtenberg, adviseur vastgoed van de parochie Thomas a Kempis. “We zijn vastbesloten om onze gastvrije thuishaven in topconditie te houden. Ook uit respect voor de mensen in de eeuwen voor ons, die het er óók voor over hadden.”

Word BasiliekBeschermer

Word BasiliekBeschermer! Want door bij te dragen help je niet alleen bij de restauratie van een eeuwenoud Zwols monument, maar ook bij het behoud van het prachtige centrum van Zwolle. Als we de basiliek nu in ere herstellen en onderhouden, zal dit unieke gebouw nog jarenlang kunnen dienen als ruimte voor bezinning, concerten en lezingen én als boegbeeld van de stad. Maar daar hebben we jouw donatie hard bij nodig.

Ga naar de donatiepagina en help de Zwolse basiliek.