dinsdag , 7 februari 2023
Klaas Sloots
GroenLinks-wethouder Klaas Sloots is de bedenker van de miljoenenbezuiniging op de zorg in Zwolle. Foto: Frank van Hienen

Peperdure projectleider moet bezuiniging op de zorg begeleiden

Om miljoenen te bezuinigen op het sociaal domein in Zwolle wil GroenLinks-wethouder Klaas Sloots peperdure externe managers inhuren. Zo moet er een projectleider komen die 100 euro per uur verdient en wordt ingehuurd voor drie dagen in de week. Totale kosten: 168.000 euro.

Ook moet er een projectsecretaris komen die voor 3 dagen in de week wordt ingehuurd met een uurtarief van 69 euro. Totale kosten: 87.000 euro. Om de bezuinigingen op het sociaal domein te ‘communiceren met de stad’ wil Groen Links-wethouder Klaas Sloots onder andere een tekstschrijver inhuren. De totale kosten voor de communicatie is 20.000 euro.

De begroting van de externe inhuur voor de bezuiniging op het sociaal domein in Zwolle.

Aan de projectleider is gevraagd om met een plan van aanpak te komen die de maatregel in het Interventieplan uitwerkt en die de beweging naar voren in gang zet, valt te lezen in een notitie ‘Samenspel in het sociaal domein.’

GroenLinks en Swollwacht
De huidige coalitie van ChristenUnie, VVD, GroenLinks en Swollwacht wil hard saneren op de zorgkosten voor de hulpbehoevenden in Zwolle, in totaal 2 miljoen euro. Vóór de verkiezingen lieten GroenLinks en Swollwacht nog weten geen cent te willen snijden in de kosten van het sociaal domein in Zwolle. Beide partijen waren de grote winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen.

9 reacties

 1. afgezien van het feit dat dit over bizarre bedragen gaat is er nog iets anders waar ik graag eens aandacht voor wil vragen. Geachte meneer Sloots, ik begrijp dat er keuzes moeten worden gemaakt en dat geld maar 1 keer kan worden uitgegeven. Maar kunt u dan op uw beurt begrijpen dat de zorg voor, zoals het zo mooi in dit artikel staat, hulpbehoevenden niet iets is wat je zo maar achterwege kunt laten. Ik vraag me af of u en de andere partijen in de coalitie enig idee hebben waarom mensen eigenlijk de hulp hebben die ze hebben. Soms heb ik het gevoel dat u denkt dat deze mensen hulp hebben uit luiheid en dan nu maar met hun luie reet het zelf moeten gaan aanpakken, met de zogenaamde schop onder hun kont. Nou meneer Sloots, de situatie was er sinds juli vorig jaar al niet echt fijner op geworden en nog meer bezuinigen zorgt alleen maar voor nog meer problemen onder deze doelgroep. Daar kunt u uw ogen voor sluiten maar dat is niet GroenLinks waardig. Dit valt me echt zo ontzettend tegen. Ik had echt hoop dat GroenLinks het menselijke geluid nog een beetje zou ten toon spreiden. Maar juist u komt met termen als “hard saneren”. Ik ben diep teleurgesteld!!

  • Dag mevrouw de Jong, u heeft zojuist een erg suggestief stuk gelezen. Het journalistieke principe van hoor en wederhoor is niet toegepast.

   Ik begrijp uw reactie volkomen. Het gaat om een van de maatregelen die door de vorige coalitie (PvdA, D’66 VVD en CU) in mei 2018 in het interventieplan sociaal domein is gezet. De nieuwe raad heeft in juli 2018 (37 stemmen voor en 2 tegen) met de maatregelen ingestemd.

   De betaalbaarheid van de zorg in Zwolle, maar eigenlijk geldt dat voor alle grote steden, staat al een tijd onder druk. Gemeenten zoals bijvoorbeeld Enschede, Eindhoven en Leeuwarden hebben problemen die vele malen groter zijn dan in Zwolle. Zulks is deels gelegen in het feit dat gemeenten niet door het rijk (regering) worden gecompenseerd voor volume toename en prijsstijgingen zoals bijvoorbeeld cao verhogingen. Gemeenten moeten dat allemaal zelf opvangen.

   Voor wat betreft de mensen die zorg nodig hebben in Zwolle, zullen we zorgen voor goede zorg. Het credo “elke Zwollenaar die hulp of zorg nodig heeft krijgt dat ook” staat fier overeind. De balans in Zwolle van enerzijds een sociale stad en anderzijds een stad met uitdagingen (energietransitie, klimaatadaptatie, ruimtelijke ordening, economie, cultuur en mobiliteit) blijft in tact.

   Perspectief voor inwoners van Zwolle vind dit college erg van belang. Soms is zorg nodig om perspectief te bieden maar heel vaak zijn er ook andere manieren. Neem nu bijvoorbeeld eenzaamheid onder ouderen en jongeren. Als je dat oplost met meer medicatie of jeugdzorg is dat niet de juiste interventie. Het is beter om de eenzaamheid aan te pakken dan mensen medicijnen voor te schrijven of naar de jeugdhulp te verwijzen. Of neem nu het voorbeeld van “langer thuis”. Mensen blijven veel liever in hun vertrouwde omgeving dan dat ze naar verzorgingstehuizen gaan. We lossen dat in Zwolle op door 700 duizend euro extra uit te geven aan thuisondersteuning. Tot slot dan nog het voorbeeld van de integrale gezinsaanpak. We zien nu veel te vaak dat gezinnen met multi problemen worden bezocht door soms wel 10 zorgverleners. Door een integrale gezinsbenadering wordt een gezin door een of twee zorgverleners geholpen met hun problemen. Je hoeft geen rekenmeester te zijn om bij de door mij genoemde voorbeelden te zien dat de juiste zorg niet perse duurder hoeft te zijn. Er is daarom best nog veel mogelijk zonder dat dit ten koste gaat van de mensen die dat het beste kunnen gebruiken.

   Ik ben niet uitputtend en volledig geweest in mijn reactie, maar ik hoop dat u iets meer gerust gesteld bent.

   Hartelijke groet,
   Klaas Sloots

 2. Gert van den Bosch

  Men gaat dus 373000 euro uitgeven om 2 miljoen te kunnen bezuinigingen als ik het goed zie…Dit is echt te gek voor woorden…Knap staaltje van over de balk smijten van gemeenschapsgeld..

 3. Weer een old boys netwerk…..wordt weer een geldbende in gehuurd.

 4. Te gek voor woorden, laten ze het geld toch beter besteden.. Waar moet ik in vredesnaam straks bij de gemeenteraadsverkiezingen nog op stemmen…

  • Jammer Ton dat wij niet meer op jou kun en stemmen. Het Swollwacht van nu is heel stoer voor de verkiezingen maar veranderde snel van mening toen ze onze stem hadden.
   Conclusie: mijn stem gaat NIET MEER NAAR SWOLLWACHT.

 5. Voor dat geld is het beter het hele stadsbestuur onder curatele te stellen en te begeleiden. Op de dag dat duidelijk werd dat er een miljoenentekort voor de WMO was, werd ook besloten een sporthal twv 15 miljoen euro te bouwen. Dat had ook wel met ietsje minder gekund. Hoezo capabel bestuur. Solidariteit met elkaar en sociaal met elkaar omgaan? Nee, dat gaat er bij mij niet in.

 6. Dan laat je het toch gewoon door een paar vrijwilligers doen? #lekkergoeiekoop

 7. Dit is hetzelfde college dat een miljoen uittrok voor een extra wethouder die niet nodig is, behalve om de coalitiegenoten tevreden te houden.