woensdag , 21 februari 2024

Pirola-variant coronavirus rukt op, treft vrouwen vaker dan mannen

Een nieuwe variant van het coronavirus is met een opmars bezig. De Pirola-variant zou veel vaker vrouwen dan mannen treffen.

Uit onderzoek blijkt dat de Pirola-variant veel meer vrouwen dan mannen mannen treft: 71 tegenover 29 procent. Volgens onderzoekers hoeft dat niet per se aan het vrouwelijke geslacht te liggen. Een van de redenen is dat vrouwen vaker dan mannen in contactberoepen werken. Daardoor komen ze vaker in contact met het virus.

Hoewel de symptomen niet veel verschillen met de normale coronavirussen zijn onderstaande aandoeningen wél vaker aanwezig bij de Pirola-variant:

  • oogletsel
  • uitslag in het gezicht
  • diarree
  • vermoeidheid

Pirola was in november al in meer dan 20 verschillende landen vastgesteld, nu is ze ook met een opmars in Nederland bezig. Het is zeer besmettelijk en verspreidt zich meer in de winter, wanneer mensen vaker binnen zijn, zoals het geval is met andere luchtwegvirussen zoals griep.

Vaccinaties lijken nog steeds beschermend bij de nieuwe variant. Een studie in Nature toont aan dat Pirola herkend wordt door de serums van gevaccineerde personen.