Politie houdt Typhoon staande wegens huidskleur

De Zwolse rapper Typhoon is vandaag wegens zijn huidskleur staande gehouden door de Zwolse politie. ‘Niet door een verkeersovertreding, maar omdat mijn nieuwe auto niet matcht met mijn profiel, lees; verdacht dat een man met mijn kleur in zo’n auto rijdt.’

De politie heeft inmiddels toegegeven dat de rapper is staande gehouden op basis van vooroordelen. Woordvoerder Ruud Visser zegt tegen het AD dat de gebeurtenis slecht afstraalt op zijn hele organisatie. Aan het eind van hun dienst hebben de betrokken agenten een briefing gehad met hun leidinggevende. ‘Huidskleur is daarbij als één van de redenen genoemd voor de staandehouding van Typhoon, terwijl dat juist absoluut niet is wat de politie wil’, vertelt Visser. ‘Wij gaan hier niet over liegen: dit had niet mogen gebeuren.’

Typhoon zelf verhaalt op zijn Instagram-account over de aanhouding. ‘De dienstdoende agent, (vriendelijke vent daar niet van) gaf toe dat hij bevoordeeld was, en er rekening mee hield dat het drugmoney kon zijn. Dit is helaas de zoveelste keer dat dit mij overkomt en dan ben ik nog ‘bekend’ en is de sfeer na herkenning minder gespannen. Velen hebben dat voorrecht niet.
Voorheen kon ik er nog boos om worden, nu ga ik er al vanuit dat ik word aangehouden en word ik juist rustig als het weer blijkt dat etnische profilering het motief is. Het is triest.’

‘Ik kies ervoor dit nu te delen omdat dit niet een op zichzelf staand iets is. Het is niet alleen de politie, dit is een dikke error in de NL’se samenleving.
Eerste stap naar verandering is toegeven dat racisme/discriminatie/onderscheid nog steeds onderdeel van onze cultuur is. We zijn er nog lang niet!’

🚨 Net staande gehouden door de politie in Zwolle. Niet door een verkeersovertreding maar, omdat mijn nieuwe auto niet matcht met mijn profiel, lees; verdacht dat een man met mijn kleur in zo’n auto rijdt. De dienstdoende agent, (vriendelijke vent daar niet van) gaf toe dat hij bevoordeeld was, en er rekening mee hield dat het drugmoney kon zijn. Dit is helaas de zoveelste keer dat dit mij overkomt en dan ben ik nog ‘bekend’ en is de sfeer na herkenning minder gespannen. Velen hebben dat voorrecht niet. Voorheen kon ik er nog boos om worden, nu ga ik er al vanuit dat ik word aangehouden en word ik juist rustig als het weer blijkt dat etnische profilering het motief is. Het is triest. Ik kies ervoor dit nu te delen omdat dit niet een op zichzelf staand iets is. Het is niet alleen de politie, dit is een dikke error in de NL’se samenleving. Eerste stap naar verandering is toegeven dat racisme/discriminatie/onderscheid nog steeds onderdeel van onze cultuur is. We zijn er nog lang niet! #etnischeprofilering #awereness #nederland #racisme #gelijkheid

Een foto die is geplaatst door Typhoon (@mctyphoon) op

Back to top button