Politie vraagt hulp bij dieven van babyvoeding

Niet alleen handelaren, ook criminelen spelen in op de grote vraag naar melkpoeder vanuit China. Vooral in de regio van Zwolle en Kampen is het schering en inslag. De politie zoekt hulp bij het pakken van de daders die waarschijnlijk uit Oost-Europa komen.

In Kampen zijn drie dieven verantwoordelijk voor de diefstal van 1800 pakken babymelkpoeder ter waarde van 20.000 euro. In Deventer hebben drie anderen toegeslagen bij de Plus-supermarkt en in Zwolle hebben twee jongemannen melkpoeder gestolen bij de Kruidvat. Dinsdagavond was er opnieuw aandacht voor de bende, nu bij Opsporing Verzocht.

China
Sinds 2008 stierven in China zes kinderen en werden er duizenden ziek na het drinken van vergiftigde melk. Om te maskeren dat de melk met water was aangelengd, voegde een lokale melkfabrikant de giftige stof melanine toe. De Chinese consument lijkt sinds die tijd meer te vertrouwen op westerse melkproducten en koopt deze massaal op in de Nederlandse winkels.
Ons Nederlandse melkpoeder wordt bijvoorbeeld door handelaren opgekocht, want er valt geld aan te verdienen. Een pak dat hier 12 euro kost, levert in China meer dan het dubbele op.

Zwolle
En waar geld te verdienen is, daar komen ook criminelen op af. Op 30 juli slaan dieven toe bij de Kruidvat aan het Klein Grachtje in Zwolle. Een tweetal laadt een tas helemaal vol met pakken poeder en loopt zonder af te rekenen naar buiten.

Kampen
In de nacht van woensdag 24 op donderdag 25 september 2014 kort voor 02.00 uur stelen drie mannen in een magazijn aan de Industrieweg in Kampen 1800 pakken melkpoeder met een waarde van meer dan 20.000 euro. Het is eigendom van een Chinese handelaar die babymelkpoeder exporteert naar zijn thuisland.

Nutrilon
Alle pakken zijn van het merk Nutrilon en hebben een inhoud van 800 gram en er staat allemaal dezelfde houdbaarheidsdatum op: tot 7 maart 2016. Het is niet bekend wat er met de pakken is gebeurd, of ze bijvoorbeeld meteen zijn verkocht en verscheept zijn naar China. Maar het zou ook kunnen dat zo’n grote partij melkpoeder ergens in Nederland is aangeboden na 25 september. De politie wil heel graag weten of er buiten de ‘gewone’ markt om zo’n partij is aangeboden.

nutrilon1 nutrilon2 nutrilon3 nutrilon4

Daders
Uit onderzoek blijkt dat het regelmatig Oost-Europese mannen zijn die voor een bepaalde tijd door Nederland reizen en dan op verschillende plekken dergelijke diefstallen plegen. Ze moeten ergens overnacht hebben, misschien ergens op een camping of in een hotel of pension.

Vervoer
De daders van de inbraak hadden waarschijnlijk een bestel- of vrachtwagen bij zich. Het is onwaarschijnlijk dat ze de melkpoeder hebben vervoerd in de achterbak van een auto. Het kan dus zijn opgevallen dat de daders ergens hebben overnacht en op die plek zijn gezien met een bestel- of vrachtwagen.

Back to top button