Politie wil dit jaar totaalverbod op vuurwerk in Nederland

De politie is voorstander van een totaalverbod op het afsteken van vuurwerk tijdens de komende jaarwisseling. Hiermee sluit ze aan bij een oproep van de regioburgemeesters en artsen die eerder al aandrongen op een tijdelijk algeheel vuurwerkverbod.

Rond de jaarwisseling vallen gemiddeld zo’n vijftienhonderd vuurwerkslachtoffers. Het is maar zeer de vraag of ziekenhuizen deze extra toeloop van honderden (zwaar)gewonden aan kunnen, stelt de politie in een verklaring. Een totaalverbod op het afsteken van vuurwerk zou de druk op de toch al overbelaste zorg verlichten. ‘Als samenleving hebben we de verantwoordelijkheid te voorkomen dat mensen onnodig in het ziekenhuis terechtkomen’, licht Ruud Verkuijlen, programmamanager Geweld tegen Politie Ambtenaren (GTPA) het politiestandpunt toe.

[advpoll id=”80″ title=”Poll” width=”270″]

Bovendien kan de politie met een tijdelijk totaalverbod gerichter handhaven. ‘Daarnaast willen wij als werkgever onze mensen, en ook boa’s en hulpverleners, de zekerheid kunnen geven dat zij behandeld kunnen worden, indien zij letsel oplopen tijdens Oud en Nieuw’, aldus Verkuijlen.

Criminaliteit
‘Bij een tijdelijk totaalverbod zijn alle ogen nog meer gericht op onze verscherpte aanpak van illegaal vuurwerk. Juist daarom concentreren wij kennis en inzicht over de aanpak van vuurwerkcriminaliteit en hebben we landelijke focus aangebracht door de oprichting van een speciale taskforce’, zegt Verkuijlen. ‘Alle lagen van de politie, van agenten tot en met de specialistische diensten, dragen bij aan de aanpak. Ook werken we nauw samen met boa’s bij de handhaving. We merken dat de lontjes van mensen korter worden door de coronamaatregelen Een eventuele aanscherping van het vuurwerkverbod zal het maatschappelijk ongenoegen mogelijk vergroten. We houden daarom rekening met alle scenario’s bij de voorbereidingen op Oud en Nieuw.’

Back to top button