Politie wist niets van engelen tijdens Koningsdag

Op initiatief van Burgemeester Henk Jan Meijer heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen de Korpschef Freek Kuijper en Mink de Vries, de vertegenwoordiger van de aanwezige groene engelen op Koningsdag.

De burgemeester heeft om dit gesprek gevraagd vanwege de brief van Mink de Vries over het verhoor en het meenemen van groene engelen tijdens Koningsdag. De organisatie rond de groene engelen had de gemeente vóór Koningsdag volledig geïnformeerd over de engelen en had zelfs foto’s had opgestuurd. Niettemin werden zij toch staande gehouden en ondervraagd door de politie.

In het gesprek tussen De Vries en de politie bleek dat er geen briefing is geweest over de engelen. De gemeente had blijkbaar veel vertrouwen in de organisatie van de engelen en zag de engelen niet als Veiligheidsvraagstuk. Er waren belangrijker zaken voor de briefing naar de politie. Gevolg was dat een groot aantal agenten, in burger en in uniform, niet goed wist wat ze met de engelen moesten doen. Toen ze ook nog hoorden over een mogelijke flashmob van de engelen, tijdens de tocht van de Koninklijke Familie, werd er ingegrepen. Zo kon het gebeuren dat een aantal engelen zijn verhoord en meegenomen.
Mink de Vries, eindverantwoordelijk voor de engelenaktie, heeft begrip voor deze verklaring van de korpschef.

Back to top button