zaterdag , 2 december 2023

Politie zoekt tips over straatroof op Zwolse bejaarden

De politie zoekt nog steeds tips over de laffe straatroof op een bejaard echtpaar (85 en 88) in Zwolle. De zaak is dinsdagavond opnieuw behandeld in Opsporing Verzocht waar de dochter van de slachtoffers vertelt over de enorme impact die de overval op haar ouders heeft gehad. De politie is op zoek naar ene Nicky die in Utrecht zou moeten wonen.

Zondag 27 juli 2014 rond 15.45 uur rijdt een echtpaar (85 en 88) op hun scootmobiels op de Aalvangersweg in het buitengebied van Zwolle als twee jongemannen op een scooter bij hen stoppen en één jongen met kracht de ketting van de vrouw afrukt. Haar man wil zijn vrouw beschermen en probeert de jongen weg te trekken, waarop de jongen hem een droge sloot inschopt. Tijdens de worsteling valt de vrouw van haar scootmobiel in de brandnetels. De daders rijden vervolgens weg en laten het echtpaar hulpeloos achter.

Slachtoffers
De beroving heeft hen zoveel angst ingeboezemd dat ze nauwelijks nog buiten durven komen. De man voelt zich ook nog eens schuldig omdat hij zijn vrouw altijd heeft beloofd te helpen en op dat moment lukte hem dat niet. Gelukkig herstelt de man ondanks de harde trappen tegen zijn lichaam vrij goed.

 

Daders
Allebei zijn ze waarschijnlijk rond de 20 jaar oud, vermoedelijk blank en ze droegen die zonnige zondagmiddag 27 juli een zonnebril. De manier waarop één van de daders de oude man schopte doet vermoeden dat hij aan een vechtsport doet. Van één van hen is een compositietekening gemaakt. Hij heeft kort blond stekeltjes haar en droeg die middag een grijze trui.

echtpaar_daders

Burgernet
Na het incident zijn er via Burgernet direct signalementen van de verdachten rondgestuurd. Burgernet wordt ingezet bij dringende zaken waarbij een duidelijk signalement beschikbaar is. Luister hier naar het Burgernet fragment.

echtpaar2

Helm
Sommige getuigen zeggen dat ze een jethelm droegen, dat is een helm waarbij het kinstuk ontbreekt. Maar er zijn ook andere getuigen die expliciet zeggen dat ze geen helm op hadden. Beide opties worden open gehouden.

echtpaar3

Scooter
Het was of een scooter of het was een motorscooter in een donkere kleur, mogelijk donkerblauw. Het lijkt een retromodel met een windscherm voorop en de scooter maakte een zwaar brommend geluid.

echtpaar_scooter2

 

Vlucht
Een aantal getuigen ziet een scooter met twee jongens vanaf de Aalvangersweg rechtdoor rijden naar de Hollewandsweg en via de Nieuwe Deventerweg en Ittersumallee vervolgens op de Zwarteweg uit beeld verdwijnen. Weer anderen zien twee man op een scooter in de richting van de IJssel rijden. Het is in beide gevallen niet duidelijk of ze een helm droegen of niet.

echtpaar_kaart

Opvallend
Andere getuigen hebben mogelijk het tweetal al voor de beroving gezien. In de buurt van de IJssel ligt de wijk Oldenelerbroek en op de Von Piekartzmarke in die wijk zijn er tussen 15.00 uur en 15.30 uur twee jongens op een scooter gezien die zich opvallend gedroegen. Het is echter niet duidelijk of dit de daders waren. De politie wil in elk geval wel weten of die jongens ook op andere plekken in Zwolle zijn gezien die middag.

echtpaar_map2

Beelden
Ondanks uitgebreid onderzoek kan de politie helaas niet met zekerheid zeggen dat de daders op bewakingsbeelden te zien zijn. Maar misschien zijn er nog andere mensen in Zwolle-Zuid die beeldmateriaal hebben van die zondag 27 juli waarop de daders wel te zien zijn.

echtpaar_beelden

Nicky
De politie heeft nieuwe aanwijzingen richting een dader: ene Nicky uit de omgeving van Utrecht lijkt een sleutelrol te spelen rond de overval. Ook heeft de politie een brief gehad van iemand die beweert te weten wie hier achter zitten. Die brief is ondertekend door ene “S”. De politie hoopt dat deze ‘S’ contact opneemt via het Team Nationale Criminele Inlichtingen.