Politie Zwolle stuurt 6000 drugsgebruikers sms

Vandaag ontvangen 6000 drugsgebruikers in Zwolle een sms-bericht van de politie. De telefoonnummers van deze gebruikers werden aangetroffen in de in beslag genomen telefoons van drugsdealers. In het bericht wordt een link gedeeld naar een website waar zij hulp kunnen zoeken om te stoppen met hun verslaving.
Dit is de derde keer dat in Zwolle een dergelijke actie wordt uitgevoerd. De directe aanleiding is de recente inbeslagname van dealertelefoons. Op de website www.stopsos.nl staan inspirerende verhalen van ex-verslaafden en een overzicht van hulporganisaties en zelfhulpgroepen.
Eerdere acties succesvol
Begin 2021 werd voor het eerst een sms gestuurd naar kopers van cocaïne, gevolgd door een tweede actie halverwege dat jaar. Hoewel vanwege privacyredenen niet exact bekend is hoeveel mensen hulp hebben gezocht, is duidelijk dat de acties effect hadden. De video’s op www.stopsos.nl, waarin ex-verslaafden hun verhaal delen, zijn duizenden keren bekeken. Daarnaast zag Cocaïne Anonymous direct na de acties een sterke toename in het aantal hulpvragen via WhatsApp. De gemeente en politie hopen met deze derde sms-actie, die zich richt op gebruikers van verschillende soorten drugs, een vergelijkbaar effect te bereiken.
Gebruikers financieren criminaliteit
Burgemeester Peter Snijders benadrukt de bredere gevolgen van drugsgebruik: ‘We weten dat drugs, zoals cocaïne en 3MMC, een belangrijk verdienmodel zijn voor de georganiseerde criminaliteit.’ Hij wijst op onderzoek naar drugssporen in het rioolwater, waaruit blijkt dat Zwolle qua cocaïnegebruik niet onderdoet voor andere grote steden. ‘In 2022 werd dagelijks zo’n 220 gram coke gebruikt, wat neerkomt op een jaarlijkse omzet van zo’n 4 miljoen euro voor criminelen. Zolang er vraag is, blijft er handel en blijft de criminaliteit bestaan.’
‘We weten dat drugs, zoals cocaïne en 3MMC, een belangrijk verdienmodel zijn voor de georganiseerde criminaliteit.’
Daarnaast waarschuwt Snijders voor de gevaren die drugscriminaliteit met zich meebrengt: ‘Explosies bij huizen en schietincidenten laten zien hoe gevaarlijk deze wereld kan zijn. We hebben dat in Zwolle helaas al meerdere keren meegemaakt.’
De gemeente zet niet alleen in op handhaving, maar ook op preventie. ‘We willen gebruikers helpen om van hun verslaving af te komen en hopen dat deze sms-actie daarbij helpt. Als zelfs maar één persoon hierdoor een hulptraject ingaat, is dat al winst.’ Ook jongeren moeten beschermd worden tegen de verleidingen van drugs en het snelle geld. ‘We geven voorlichting op scholen en op straat, waar jongerenwerkers een belangrijke rol spelen,’ aldus Snijders.
Toestemming Openbaar Ministerie
De telefoonnummers die voor de sms-actie zijn gebruikt, komen uit in beslag genomen dealertelefoons. Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft toestemming gegeven voor het gebruik van deze gegevens. De actie is een samenwerking tussen de gemeente Zwolle, RIEC Oost-Nederland, het Openbaar Ministerie en de Politie Oost-Nederland.
Meld signalen van drugshandel
Naast het bieden van hulp aan gebruikers blijft de strijd tegen drugscriminaliteit in Zwolle doorgaan. De politie en gemeente roepen inwoners op om verdachte situaties of mogelijke drugshandel te melden. Dit kan via Meld Misdaad Anoniem of het Meldpunt Ondermijning.