Politiek wil opheldering over ‘angst en intimidatie’ bij RTV Focus

De Zwolse politiek wil van GroenLinks-wethouder Monique Schuttenbeld duidelijkheid over de situatie bij lokale omroep RTV Focus. Na onderzoek van RTV Oost bleken veel stagiairs zich daar onveilig te hebben gevoeld.

‘Ik schrik van deze verhalen’, zegt VVD-fractievoorzitter Johran Willegers. De grootste oppositiepartij stelt samen met de PvdA, D66 en het CDA vragen over de situatie. Zij willen van de wethouder weten waarom zij niet eerder de gemeenteraad heeft geïnformeerd. Schuttenbeld was op de hoogte van een brief die stagiairs hadden geschreven. Die ging over de onveilige werkplek die zijn bij RTV Focus hebben ervaren.

Een evaluatie over RTV Focus stond al na de zomervakantie gepland, maar de vier partijen willen nu ook dat de vermeende onveiligheid bij de lokale omroep wordt meegenomen.

‘Misschien moet jij met je tieten eruit voor de camera’
RTV Oost sprak met twaalf stagiairs over hun ervaringen bij RTV Focus. Het beeld dat daaruit naar voren komt is schrijnend. Ook grensoverschrijdend gedrag van de mannelijke leidinggevende Paul Oosterbaan wordt daarin genoemd. Een 17-jarige studente vertelt tegen RTV Oost: ‘Paul was naast mij met een andere medewerker in gesprek over de kijkcijfers. Toen zei hij tegen mij: ‘Misschien moet jij maar voor de camera gaan zitten, met je tieten eruit’. Dat vond ik zó raar. Ik was nog een kind, het is een volwassen man. Dat voelde erg onveilig. Hij heeft een machtspositie.’

Verscheidene onderwijsinstellingen hebben reeds aangegeven geen stagiairs meer naar RTV Focus te zullen sturen. Oosterbaan zelf en de vrouwelijke leidinggevende Christine Spinder ontkennen de aantijgingen tegenover RTV Oost.

Back to top button