Programma 4 en 5 mei in Zwolle

Op zaterdag 4 mei vindt de jaarlijkse Dodenherdenking in Zwolle plaats bij het monument in het Ter Pelkwijkpark, voorafgegaan door de Stille Omgang. Commissaris van de Koning Andries Heidema, burgemeester Peter Snijders en andere collegeleden nemen aan het programma deel. Op zondag 5 mei vieren we de bevrijding met het Bevrijdingsfestival in Park de Wezenlanden. Burgemeester Peter Snijders houdt de openingstoespraak vanaf het hoofdpodium. 

Dodenherdenking 4 mei

Stille Omgang

Iedereen die wil meelopen met de Stille Omgang wordt verzocht tussen 19.00 en 19.15 uur aan de Spinhuisbredehoek te zijn. Van daaruit vertrekt de stoet om 19.15 uur langs de volgende route waar het verkeer wordt opgehouden: Menno van Coehoornsingel (vm. Huis van Bewaring/Librije), Stenen Pijp, Diezerkade, Brink, Rhijnvis Feithlaan, Bagijnesingel, Schoenkuipenbrug, Groot Wezenland, Burgemeester van Roijensingel, Sassenpoortenbrug, Sassenstraat, Nieuwe Markt, Samuël Hirschstraat (synagoge), Schoutenstraat, Wolweverstraat, Wilhelminasingel en Ter Pelkwijkpark (centrale oorlogsmonument).

Herdenking

Burgemeester Peter Snijders spreekt tijdens de plechtigheid bij het centrale oorlogsmonument, die onder leiding staat van ceremoniemeester Arjan Duijn. Ook zijn er gedichten van scholieren Mila en Saar en stadsdichter Bauke Vermaas. Commissaris van de Koning Andries Heidema en burgemeester Peter Snijders leggen gezamenlijk een krans namens het openbaar bestuur. Aan de plechtigheid werken vele mensen en organisaties in de stad mee, zoals het Groot Mannenkoor Zwolle en kopergroep van harmonieorkest De Bazuin Zwolle, studenten van de opleiding Veiligheid en Vakmanschap van Deltion College Zwolle, Vereniging Veteranen Zwolle, Korps Nationale Reserve (Natres), trompettiste Alike Jonkman, Zwols klokkenluidersgilde St. Michaël en scouting verenigingen uit de stad.

Concert en theater na de herdenking

Vanaf 21.00 uur vinden er in de stad op diverse plekken concerten en voorstellingen plaats. Onder andere in de Plantagekerk waar kamerkoor Hera optreedt. Vanaf 21.00 uur vinden er in de stad op diverse plekken concerten en Theatervoorstellingen plaats, onder andere in de context van Theater na de Dam.

Nationale viering bevrijding 5 mei

De opening van het Bevrijdingsfestival vindt plaats om 11.45u vanaf het hoofdpodium in Park de Wezenlanden, de line up voor de hele dag is hier te vinden. Atleten van AV PEC 1910 brengen het vuur vanuit Wageningen. Burgemeester Peters Snijders richt zich in een toespraak tot het publiek na het vlaghijsen en het Wilhelmus. Diverse collegeleden wonen verschillende programmaonderdelen bij. Kijk voor meer informatie op: www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl

Back to top button