Programma Dodenherdenking en Bevrijdingsfestival in Zwolle

Op zaterdag 4 mei vindt de jaarlijkse Dodenherdenking in Zwolle plaats bij het monument in het Ter Pelkwijkpark voorafgegaan door de Stille Omgang. Traditiegetrouw is er voor vertrek van de Stille Omgang een Gedachtenisbijeenkomst in de Oosterkerk. Op zondag 5 mei vieren we de bevrijding met het Bevrijdingsfestival in Park de Weezenlanden. Burgemeester Henk Jan Meijer houdt de openingstoespraak vanaf het hoofdpodium.

Van 18.30 tot 19.00 uur is zaterdag 4 mei de jaarlijkse gedachtenisbijeenkomst in de Oosterkerk, georganiseerd door de Gedachteniswerkgroep 4 mei. Tijdens de bijeenkomst dragen de kinderen die de eerste, tweede en derde prijs bij de gedichtenwedstrijd hebben gewonnen hun gedicht voor.

Stille Omgang
Iedereen die wil meelopen met de Stille Omgang wordt verzocht tussen 19.00 en 19.15 uur aan de Spinhuisbredehoek te zijn. Vandaaruit vertrekt de stoet om 19.15 uur langs de volgende route waar het verkeer wordt opgehouden:cMenno van Coehoornsingel (vm. Huis van Bewaring/Librije), Stenen Pijp, Diezerkade, Brink, Rhijnvis Feithlaan, Bagijnesingel, Schoenkuipenbrug, Groot Wezenland, Burgemeester van Roijensingel, Sassenpoortenbrug, Sassenstraat, Nieuwe Markt, Samuël Hirschstraat (synagoge), Schoutenstraat, Wolweverstraat, Wilhelminasingel naar het Ter Pelkwijkpark.

Dodenherdenking Zwolle
Foto: Frank van Hienen

Tijdens de plechtigheid bij het centrale monument onder leiding van ceremoniemeester Arjan Duijn, draagt burgemeester Henk Jan Meijer traditiegetrouw een gedicht voor. Sinds enkele jaren draagt ook het kind dat de eerste prijs van de gedichtenwedstrijd voor het basisonderwijs heeft gewonnen het eigen gedicht voor. Dit jaar is dat Tyza van Bruggen (groep 8, Onderwijsroute 10-14). Commissaris van de Koning Andries Heidema en burgemeester Henk Jan Meijer leggen gezamenlijk een krans namens het openbaar bestuur.

Aan de plechtigheid werken onder anderen mee trompettiste Brenda Schut, studenten van Deltion College, leden van de Gedachteniswerkgroep, Vereniging Veteranen Zwolle, Natres en scoutingorganisaties uit de stad. Gastkoor is dit keer het Slavisch Byzantijns Koor.

Foto: Frank van Hienen, http://www.frankvanhienen-fotografie.nl/Na de herdenking zijn er in het kader van ‘Theater Na de Dam’ vanaf 21.00 uur voorstellingen in Odeon. In de Plantagekerk verzorgt Anthem, koor voor kerkmuziek, een herdenkingsconcert. In diverse requiems staan eeuwige rust, liefde en licht centraal.

Bevrijdingsfestival Overijssel zondag 5 mei
Op zondag 5 mei vieren we de bevrijding met het Bevrijdingsfestival in Park de Weezenlanden. Het festival wordt dit jaar om 11.45 uur geopend. Atletiekvereniging PEC 1910 heeft het vuur opgehaald uit Wageningen. Na het vlaghijsen en het Wilhelmus houdt de burgemeester een korte toespraak. Het openingsconcert begint om 12.00 uur. Voor meer informatie: www.bevrijdingsfestivaloverijssel.nl

Bevrijdingsfestival Zwolle
Foto: Frank van Hienen
Back to top button